Dejan Židan je bil včeraj z 49 glasovi izvoljen za predsednika državnega zbora

Državni Zbor je z 49 glasovi za in 8 proti za novega predsednika izvolil Dejana Židana, potem ko je odstopil Tonin. Na podpredsedniški mesti so izvolili Tino Heferle (LMŠ) in Jožeta Tanka (SDS). Na tajnih volitvah je bilo razdeljenih 60 glasovnic, prav toliko vrnjenih. Od 57 veljavnih glasovnic jih je bil 49 za Židana, osem pa proti.
Na tajnih volitvah za predsednika državnega zbora je bilo razdeljenih 60 glasovnic, prav toliko vrnjenih. Tri so bile neveljavne. Od veljavnih jih je bilo 49 za Židana, osem pa proti. S tem je bil predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan izvoljen. Predlagali so ga poslanci LMŠ-ja, SD-ja, SMC-ja, SAB-a, DeSUS-a in Levice.

Po izvolitvi se je novoizvoljeni predsednik parlamenta prisotnim zahvalil za izražena stališča podpore in tudi tista, ki so bila pospremljena z več kritikami. “Osebno menim, da je naša prva naloga, da si znamo med seboj povedati tisto kar mislimo drug o drugem, da na glas povemo stališča in mnenja, čeprav bodo ta verjamem, tudi v sled vseh zahtevnih nalog pred nami, včasih kritična,” je poudaril.

Kot prvi med enakimi je poslance prosil, da kljub kritikam ohranijo spoštljivost. “Na nas je, da se trudimo zvišati nivo politične kulture. Da smo med seboj spoštljivi, ne samo v tej dvorani, temveč nasploh. Pred kamerami in za njimi,” je dejal. Danes po njegovih besedah ni čas za ponavljanje, kje so problemi v slovenski družbi, saj se jih vsi zavedamo. Prepričan je, da je čas, “da preidemo k rešitvam”.

Poslanci so se včeraj sicer najprej seznanili z odstopom Mateja Tonina z mesta predsednika DZ. Predsednik NSi je bil na to funkcijo imenovan začasno, ko se je peterica strank (LMŠ, SMC, SD, SAB in DeSUS) z NSi še pogajala o morebitni koaliciji. Pogajanja so nato propadla peterica pa bo zdaj sodelovala z Levico.