Danes potekajo informativni dnevi

Danes in jutri potekajo informativni na srednjih šolah in fakultetah. Jutranji termin je za srednje šole ob 9. uri, za fakultete pa ob 10. uri, popoldanski za srednje šole in fakultete ob 15. uri, jutri enako. Seveda pa so lahko tudi izjeme, zato je dobro preveriti spletno stran srednje šole ali fakultete, na katero se odpravljate.

Na srednjih oziroma visokih in višjih šolah danes in jutri potekajo informativni dnevi. Bodoči dijaki in študentje se tako lahko podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji in dobijo podatke glede nadaljnjega izobraževanja. Učenci, ki letos končujejo osnovnošolsko izobraževanje, se lahko danes namesto pouka udeležijo informativnega dne. Prihodnjim študentom tudi letos pomagajo predstavniki študentskih in dijaških organizacij, nekateri visokošolski zavodi pa so organizirali tudi individualne informativne pogovore.

Pedagogi sicer vsem bodočim dijakom in študentom svetujejo, da so na informativnih dnevih čim bolj radovedni. Doma naj se pripravijo in razmislijo o tem, kaj želijo izvedeti o določenem študiju ali srednješolskem programu, študentska in Dijaška organizacija Slovenije pa sta bodoče dijake in študente pozvali, naj informativne dni čim bolj izkoristijo.

Dvojezična srednja šola Lendava

Informativni dan se je za bodoče dijake začel danes ob devetih dopoldan tudi na Dvojezični srednji šoli v Lendavi. Naslednji termin je znova danes ob petnajsti uri, ali pa jutri, v soboto, ob devetih. Lendavska srednja šola je za bodoče dijake tako pripravila predstavitev programov ki jih poučujejo.

Nekaj ostalih podatkov

Vpisnih mest na srednjih šol je več kot učenk in učencev, ki zaključujejo osnovno šolo. Bodoči dijaki lahko kandidirajo na skupno 23.440 vpisnih mest na srednjih šolah. Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu pa zaključuje 17.448 učencev in učenk. Od skupno 23.440 razpisnih mest je v programih nižjega poklicnega izobraževanja (NPI) razpisanih 640 mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja (SPI) 6.298 mest, v programih srednjega strokovnega izobraževanja (SSI) 9.432 mest, v programih splošnih gimnazij (GIM) (Gimnazija, Klasična gimnazija in Gimnazija s športnim oddelkom) 5.736 mest, od tega v zasebnih šolah 448. V programih strokovnih gimnazij, kamor  sodijo Tehniška gimnazija, Umetniška gimnazija in Ekonomska gimnazija, je razpisanih 1.334 mest. Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7.070 mest.