Ostalo

Danes ponovno pričakujemo prehod izrazite hladne fronte

Da nad nami trenutno vztraja nekoliko neobičajno poletje najverjetneje ni potrebno posebej poudarjati. Po izraziti ohladitvi v začetku tedna se je nad naše kraje od zahoda razširilo območje visokega zračnega tlaka. Anticiklon je nad našimi kraji vztrajal vse do vključno petka in je prinesel pravo poletno vreme. A že danes bo drugače, saj bo naše kraje ter celotno Slovenijo prešla hladna fronta.
Včeraj smo zabeležili najtoplejši dan tega tedna. Temperature so se povzpele do 33 stopinj Celzija, a ker je bil zrak suh, je bila vročina dokaj znosna. Današnji dan pa je pred nami fronta, ki bo poskrbela za nekoliko nižje temperature, pa tudi za dežne kaplje. Popoldne ali zvečer spet pričakujemo burno vremensko dogajanje z nalivi in močnejšim severnim vetrom, razvoj vremena pa bo podoben ponedeljku. Spomnimo: Takrat so našo državo prizadela neurja z močnim vetrom in nalivi. Dogajanje je bilo najbolj intenzivno zvečer tik ob prehodu izrazite hladne fronte.

Danes dopoldan bomo še uživali v sončnih žarkih, hladna fronta pa nas bo dosegla v zgodnjih popoldanskih urah. Plohe in nevihte bodo predvidoma zajele vso Slovenijo, zapihal bo severni veter, na Primorskem burja. Ob današnjem prehodu hladne fronte lahko nastanejo tudi močnejše nevihte. Jutri in v začetku prihodnjega tedna bo vreme lepo, a brez vročine. Po nižinah v notranjosti bo najvišja temperatura okoli 25 stopinj Celzija, na Primorskem pa bo ob šibki burji malo topleje. Od srede naprej bo predvidoma topleje in večinoma sončno.

Danes bodo plohe in nevihte prinesle kratkotrajno znižanje obremenitve zraka s cvetnim prahom. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, občasno zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.