Ostalo

Črpanje plina na petišovskem polju: Se spor med Slovenijo in Britanci bliža koncu?

Britansko podjetje Ascent Resources, ki namerava na Petišovskem polju s hidravličnim lomljenjem pridobivati plin, je že pred časom sprožilo postopke za začetek arbitražne tožbe proti Sloveniji, o čemer smo sicer že poročali. Vzrok: Postopki za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja se vlečejo že od leta 2017, vlagatelji pa opozarjajo, da so v več kot desetih letih vložili 50 milijonov evrov. Spor se bo, kot kaže, naposled rešil po mirni poti.
Britanska družba Ascent Resources, ki se ukvarja s črpanjem plina na petišovskem polju, ne daleč stran od naselja Čentiba ter Dolina, je s Slovenijo v sporu zaradi težav pri pridobivanju dovoljenja za uporabo hidravlične stimulacije oz. frackinga. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč zavrnilo pritožbo družbe Geoenergo in potrdilo sklep Agencije za okolje, da je za črpanje plina z metodo hidravličnega lomljenja na območju Čentibe in Petišovcev potrebna presoja vplivov na okolje, potrebno pa bo pridobiti tudi okoljevarstveno soglasje za takšno dejavnost. Družba Ascent Resources se s tem seveda ne strinja.

Britanci so že lani zagrozili s tožbo, Slovenija pa že od vsega začetka zatrjuje, da želi spor rešiti po mirni poti. Država bo 19. marca lahko odgovorila na predlog poravnave, zahtevali pa so še, da Ascent do takrat ne sproži nobenih arbitražnih postopkov. Britanci so s tem soglašali. Ti pričakujejo, da se bo zadeva rešila v roku meseca dni, ko bo sledil tudi poravnalni sporazum.

Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije je že novembra 2019 za MMC Rtv Slo dejal, da hidravličnega lomljenja v Petišovcih ne bi smeli enačiti s hidravličnim lomljenjem glinavcev za pospešeno črpanje zemeljskega plina, kot ga izvajajo v ZDA, in je prepovedan v večini evropskih držav, na kopnem in na morju. Kot poudarja, geologi ločujejo med visokovolumskim in nizkovolumskim frackingom. Pri nas je že desetletja v uporabi nizkovolumski fracking.