Sveže

Branje skozi igranje za lendavske otroke

S pravljično igro “Iščemo hišico za božično miško” v izvedbi pripovedovalke Doroteje Kranjec se je zaključil enoletni projekt “Igriva zgodbaž” društva Kaleido iz Lendave.
“Pripovedovanje ima izjemno pomemben pomen v razvoju otrok in spodbujanju medgeneracijske kulture branja. Zgodbe in pravljice ne le zabavajo otroke, temveč tudi razvijajo njihovo domišljijo, jezikovne spretnosti, socialne veščine in empatijo,” so zapisali. Društvo Kaleido je v zadnjem tednu pouka prvošolcem Lendava in Gaberje podarilo pravljico, ki je pripovedovana na gledališki način in nosi lepo sporočilo o prijaznosti in dobroti, ki je vedno poplačana, medsebojni pomoči, lepoti sobivanja in prijateljstvu.

Pravljica pripoveduje o majhni dobrodušni mišici, ki je pomagala prijateljem v gozdu in bila kasneje za to nagrajena. Zgodbo je dramaturško obdelala in uprizorila pripovedovalka Doroteja Kranjec, ki je zadnji teden pouka osnovnošolcem razveselila s svojo odlično, ganljivo, neverjetno čudežno in zabavno igro. S svojo interpretacijo zgodbe je otroke popeljala v domišljijske svetove in ustvarila pristno povezavo z liki ter dogodki v pravljici. Pripovedovanje omogoča otrokom, da se čustveno vživijo v zgodbo, razvijajo svojo sposobnost sočutja in empatije do drugih.

“Pričevanje izjemne predstave dokazuje, da je pripovedovanje veščina, ki je ključna za otrokov ustvarjalni razvoj. Skozi zgodbe se otroci učijo razumeti svet okoli sebe, se spopadajo s koncepti morale, etike, pravičnosti in reševanja težav. Pripovedovanje spodbuja njihovo domišljijo, razvija jezikovne spretnosti ter bogati njihov besedni zaklad in izražanje,” so še zapisali pri društvu Kaleido.

Pripovedna predstava je zadnji program projekta “Igriva zgodba – branje skozi igranje,” ki ga je v letu 2023 v Lendavi skozi 22 različnih programov izvedlo Društvo Kaleido z namenom spodbujanja medgeneracijske kulture branja. Producentka in vodja projekta je Iva Nemec, projekt pa je sofinanciran s sredstvi Občine Lendava.