Ostalo

Bodo že januarja kmeti, gozdarji in čebelarji točili kurilno olje oz. “kmetijski dizel” ?

Odbor DZ za finance je minuli četrtek za obravnavo na plenarni seji pripravil besedilo predloga novele zakona o trošarinah, katerega glavna novost je vpeljava cenejšega obarvanega goriva za kmete, gozdarje in čebelarje, ki bo nadomestilo dosedanji sistem povračila trošarin. Bodo tako kmeti, gozdarji in čebelarji točili kurilno olje oz. “kmetijski dizel” ?
V parlamentu se sprejema prenovljeni zakon o trošarinah, ki ga je že potrdil odbor za finance. Kaj prinaša? Od novega leta bodo lahko kmeti, gozdarji in čebelarji na bencinskih servisih točili cenejše obarvano olje za kmete oziroma kurilno olje. Poenostavljeno: kmet bo neposredno v svoj traktor točil kurilno olje namesto dizelskega. Spremembe bodo, kot kaže, pričele veljati januarja prihodnje leto.

In kako je trenutno? Sedaj kmetje za traktorje in kmetijske stroje na črpalkah kupujejo navaden dizel, nato pa naknadno dobijo povračilo dela trošarine. Po novem bodo lahko kupovali posebej obarvano gorivo in zanj že takoj plačevali nižjo ceno. “Kmetijski dizel” sicer že poznajo na sosednjem Hrvaškem, a imajo z njim slabe izkušnje, saj naj bi ta bil slabše kakovosti in bi botroval številnim okvaram. Prav tega se bojijo tudi pri nas.

Posebno gorivo naj bi po navedbah ministrstva točili na okoli 200 bencinskih servisih, kmetje ga bodo lahko tudi naročili na dom. Ob nakupu se bodo kmetje identificirali, trgovec pa bo pri finančni upravi preveril, ali so do tega goriva upravičeni. Ta sistem bo veljal za nosilce kmetijskih gospodarstev, ki letno porabijo vsaj 540 litrov goriva za kmetijska zemljišča, 150 litrov za gozdna zemljišča ali imajo vsaj 41 čebeljih panjev, ki jih prevažajo s prirejenimi vozili.

S spremembo zakona o trošarini namerava vlada spremeniti sistem, po katerem so lahko kmetje dobili povrnjenih 70 odstotkov trošarine na dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delo in sicer s predložitvijo računov. To velja že 20 let. Ali bo torej predlog zaživel, pa bomo še videli …