Ostalo

Bodo ponudniki telekomunikacijskih storitev v svoje TV sheme že kmalu vključili 5 programov madžarske nacionalke?

Ponudniki telekomunikacijskih storitev madžarski manjšini v naši državi ponujajo zelo slabo paleto madžarskih programov oziroma jih sploh ne ponujajo. Pri programskih shemah operaterjev je moč videti le madžarski Duna TV, ki je program namenjen zamejskim Madžarom.
“V minulih tednih so se na nas obrnili s problemom/informacijo, da bi naj v kratkem največ madžarskih programov (M1, M2, TV2, Duna TV) predvajajoči Telemach omejil število ali celo prenehal s predvajanjem omenjenih programov. S to težavo smo se obrnili na ponudnika, ki nam je zagotovil, da navedene informacije niso resnične. Obenem je pojasnil, da verjetno pride do težav pri razumevanju, namreč, ko naročnik preide na digitalno programsko shemo, saj teh madžarskih programov v digitalni programski shemi ni. To pomeni, da je madžarske TV-programe potrebno gledati preko analognega signala,” so sporočili iz Pomurske madžarske narodne skupnosti.

Edini telekomunikacijski operater v državi, ki ima največjo izbiro madžarskih televizijskih programov je Telemach, a se le-ti nahajajo na analogni programski shemi, ki pa jo s prehodom na digitalno obliko uporablja oz. spremlja izjemno malo gledalcev. Že sicer pa lahko analogno programsko shemo pri Telemachu spremlja vsak naročnik, seveda le, če ima nekaj osnovnega znanja. Večje število tukaj živečih občanov madžarske narodnosti situacijo s spremljanjem madžarske televizije rešuje s prizemnim spremljanjem televizije preko klasičnih anten, ponudniki IP televizije pa v svojih programskih shemah vključujejo le že prej omenjeno TV Duna, programu madžarske nacionalne televizije, namenjenem zamejskim Madžarom.

Kot nam je včeraj v telefonskem pogovoru dejal predsednik Pomurske madžarske narodne skupnosti in narodnostni poslanec v Državnem zboru Ferenc Horváth, so ne le s Telemachom temveč tudi z drugimi ponudniki televizije v državi vzpostavili kontakt, z željo, da vključijo več madžarskih programov v svoje programske oz. digitalne sheme. Pri tem je slednji navezal kontakt z madžarsko nacionalno televizijo, ki je izkazala interes in napovedala, da bodo lahko ponudniki telekomunikacijskih storitev vključili vseh pet programov madžarske televizije (M1, M2, TV2, Duna TV in tudi M4 Sport) v svoje programske sheme. Interes so izkazali tudi ponudniki telekomunikacijskih storitev, ki se bodo z madžarsko nacionalno televizijo odslej dogovarjali neposredno. Kdaj bo sledil podpis pogodb še ni znano, a obe strani želita, da čim prej, nam je še povedal Horváth.