Sveže

V Beltincih završalo: Bo grad naposled vrnjen dedičem?

Beltinska graščina je središče tamkajšnjega kulturnega dogajanja. Tam je potekala državna proslava ob obletnici priključitve Prekmurja matičnemu narodu, v parku pred graščino pa vsako leto pripravljajo mednarodni folklorni festival. Po 27 letih denacionalizacijskega pravdanja pa so izvedeli, da se mu bodo morda morali odreči.
Pred nekaj dnevi so na Občino Beltinci prejeli dopis iz Ministrstva za kulturo, v katerem pišejo, da “se zdi zelo verjetno, da se bo predmetna nepremičnina vrnila upravičenki v naravi.” Na Občini in tudi med prebivalci je završalo, saj je pred tremi leti že bilo odločeno, da graščina Občini ostaja. Ustavno sodišče je namreč takrat vse razveljavilo in odločanje vrnilo na začetek. “Šel je čas, šel je denar,” se huduje tamkajšnji župan, Milan Kerman.

Spomnimo: Graščina je bila v začetku devetdesetih prava razvalina. Občina in Ministrstvo za kulturo sta namreč v objekt do sedaj “vrgla” pol milijona evrov, kar je za manjšo občino velik zalogaj. Trenutno v prostorih deluje turistična pisarna, poročna dvorana, restavracija, … Občani in tudi Občina so nad dopisom razočarani “Ti ljudje niso nikoli prestopili praga gradu ali dvorišča in bodo sedaj naenkrat postali lastniki!”

“Ko je Ustavno sodišče vse razveljavilo, smo nekako bili prepričani, da bo tudi Ministrstvo za kulturo nekako zaščitilo tisto sredstvo, ki je bilo obnavljano iz državne blagajne,” pove Kerman. Sodni mlini bodo mleli ponovno. V Beltincih upajo, da se ta agonija ne bo znova vlekla tako dolgo, kot se je do sedaj. Občina je prepričana, da dediči do graščine niso upravičeni, kar bodo na sodniji dokazovali še naprej. Najbolj pa jih skrbi vprašanje, kaj bo z že potrjenimi mednarodnimi projekti, s katerimi so želeli nadaljevati obnovo.