FOTO: Lendavski policisti prejeli prijavo o domnevni Pumi, ki se giba na območju Lendave. Previdnost ne bo odveč!

Lendavski policisti so danes pozno popoldan prejeli prijavo enega izmed občanov, ki živi v okolici lendavskega gradu, češ, da se v bližnjem vinogradu domnevno nahaja puma. Na teren so se nemudoma podali lendavski policisti, prijavitelj pa je za naš spletni portal povedal, “da je zagotovo šlo za pumo.” Ne policisti in ne naša ekipa sicer pume niso izsledili, a previdnost ne bo odveč, saj so o pumi poročali tudi občani in mediji iz območja nam bližnjega Međimurja.
Spodaj si lahko ogledate ekskluzivno fotografijo domnevne pume, ki je bila današnji pozni popoldan opažena v okolici lendavskega gradu, v enem izmed vinogradov v bližini prijavitelja. Ta je policistom in tudi naši ekipi dejal, da je zagotovo šlo za pumo. Domnevna žival na fotografiji ima namreč precej dolg rep, očividec pa je opisoval “žival sivo-rjave barve, ki se je premikala počasi in precej elegantno.” Fotografija je bila posneta z mobilnim telefonom in z maksimalno povečavo, je sicer rahlo nerazločna, a možnosti, da je na sliki resnično puma iz odmočja Međimurja ni možno povsem izključiti.

Na Hrvaškem so prepričani, da se je na meji Međimurja in Podravine naselila puma, so že pred nekaj dnevi pisali tamkajšnji mediji. Podnevi se skriva, za sončnim zahodom pa odhaja na lov in v raziskovanje okolja, v katerem se je znašla, je pisal Jutarnji list. Kot je za omenjeni časnik dejal veterinar dr. Branimir Reindal, je pumo treba zvabiti v past in jo preseliti iz njenega “nenaravnega habitata”. Hrvaški lovci ugibajo, da bi lahko pobegnila slovenskemu ali madžarskemu lastniku.

A v kolikor gre resnično za pumo, je potrebno biti previden. Te namreč tečejo s hitrostjo 50 kilometrov na uro, skočijo pa lahko kar šest metrov visoko. Odrasel samec doseže dolžino 2,5 metra, težek pa je okrog 70 kilogramov. Samice tehtajo 35 kilogramov, dosežejo pa dolžino dveh metrov. Pume se dobro prilagajajo novemu okolju. Pri lovu uporabljajo zelo učinkovito strategijo, prav tako pa zelo dobro vidijo v noči.

Noben živalski vrt ni prijavil izginotja kakšne izmed živali, pa tudi pume ne. Iz tega je mogoče sklepati, da je žival najbrž pobegnila iz zasebne posesti. Nakup pume je danes v Evropi povsem legalen, lastnik pa je v mnogih državah niti ni dolžen prijaviti.