Sveže

VIDEO, FOTO: Javna tribuna o daljinskem ogrevanju v Lendavi

V jedilnici DOŠ I Lendava se je včeraj v poznih popoldanskih urah odvijala javna tribuna o daljinskem ogrevanju v Lendavi, ki jo je vzpodbudilo nezadovoljstvo uporabnikov nad cenami. Ob koncu dogodka je seveda postalo jasno, da bo potrebnih še kar nekaj ur, do končnega dogovora in morebitne cenovne rešitve.

Že v začetku javne tribune o daljinskem ogrevanju v Lendavi, ki se je včeraj med 18. in 20. uro odvijala v jedilnici je lendavski župan mag. Balažek pojasnil, da je daljinsko ogrevanje za Lendavo velika pridobitev, ker predstavlja relativno poceni in okolju prijazen način ogrevanja. No, mnenja uporabnikov daljinskega ogrevanja so že vsaj dva meseca precej mešana, saj se mnogi ne strinjajo s trenutnim obračunom cen, predvsem s fiksnim delom stroškov, ki sestavlja kar 68 odstotkov položnice. Ostalih 32 odstotkov je variabilni del, torej dejanska poraba.

Način oblikovanja cene je seveda predpisala država, prav to pa je jabolko spora. Način obračunavanja fiksnega dela je seveda za večino uporabnikov daljinskega ogrevanja neprijazen, saj ne stimulira varčevanja, pri čemer so mnogim narasli stroški. Stroški pa so narasli ali ostali enaki tudi tistim uporabnikom, ki imajo energetsko obnovljene stanovanjske bloke.

Primer v Lendavi pa uporabnike ne jezi le s stališča oblikovanja cen, temveč nepravilno izračunane ali dodeljene priključne moči posamezne kotlovnice (kotlovnice so 4, in sicer: Tomšičeva, Župančičeva, Kranjčeva in TLP). V minulih dneh so pristojni z izračuni poskrbeli za popravo napačnih vrednosti, ki so bile ugotovljene v kotlovnici Tomšičeva (iz 1,5MW priključne moči so le-to znižali na 1,1MW) in v kotlovnici Župančičeva (iz 0,8MW priključne moči so le-to znižali na 0,74MW). S tem so uporabnikom obeh blokovskih naselij skupno prihranili 30 tisoč evrov. Seveda je pri tem potrebno vedeti, da na karakteristike priključnih moči vplivajo tudi karakteristike zime.

Od 1.11.2016 naprej, ko je bil narejen poračun velja, da se bo stroške obračunavalo po dejanski porabi. Poračunov torej več ne bo, saj so se ravno tukaj velikokrat dogajale napake. Nove vrednosti priključnih moči bodo upoštevane pri obračunu za november, kar bo razvidno na decembrskih položnicah.

Agencija za energijo RS objavila zbiranje pripomb

A ker težave s takšnim obračunom cen nimajo samo uporabniki v Lendavi, temveč po praktično celotni državi, se je na problematiko odzvala državna agencija za energijo, ki je v minulih dneh objavila poziv za zbiranje pripomb na metodologijo oblikovanja cen. Na to se je odzvala tudi lendavska občina in ob tem tudi opravila razgovor z vodstvom družbe Petrol v Ljubljani.

Povzetek javne tribune v videu: