Ostalo

Občinski svet Občine Turnišče sprejel sklep o sofinanciranju reševalnega vozila

Zgodba o novem reševalnem vozilu zdravstvenega doma (ZD) Lendava v povezavi z Občino Turnišče se, kot kaže, dokončno zaključuje. Tamkajšnji občinski svet je namreč včeraj (15.2.2018) soglasno sprejel sklep, da Občina Turnišče sofinancira omenjeno vozilo.
Zdravstveni dom Lendava je januarja postal bogatejši za novo in sodobno reševalno vozilo. Gre za rešilni avtomobil, katerega vrednost je znašala okrog 197 tisočakov, v ceno pa je bila všteta tudi vsa sodobna oprema. Med drugim smo takrat poročali tudi, da je edina občina, ki za reševalno vozilo ni prispevala, bila Občina Turnišče.

Županja občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver je takrat v izjavi za naš spletni portal zapisala, da kot soustanoviteljice ZD Lendava, Občine poskrbijo za prostore, opremo in kadre pa mora zagotavljati ZD Lendava. “Pod premično opremo spadajo tudi reševalna vozila,” je zapisala ter dodala, da se oprema “financira iz sredstev zavarovalnice, ministrstva in “prostovoljnih” prispevkov ustanoviteljic in donatorjev. Ob potrjevanju gospe direktorice zdravstvenega doma (ZD) Lendava, Olge Požgai Horvat, je ta zagotovila, da bo ZD Lendava v letu 2017 investiral približno 30.000 evrov v premično opremo zdravstvene postaje Turnišče. Žal dana obljuba ni bila realizirana.”

Kot je še zapisala tamkajšnja županja, jih je zmotilo, “da nam nekdo v naprej določa višino prostovoljnega prispevka -donacije ter sama cena vozila, ki je bila v različnih dokumentih ZD Lendava različna in glede na podobna vozila previsoka. Na zasedanju občinskega sveta Občine Turnišče smo se o tem tudi pogovarjali.” je zaključila županja.

Završalo med občinskimi svetniki: “Županja nas o dopisu Zdravstvenega doma Lendava ni obvestila”

Kmalu za tem pa je završalo med občinskimi svetniki. Zadnji januarski dan smo tako s strani osmih (od štirinajstih) prejeli dopis, v katerem so trdili, da jih županja Občine Turnišče o dopisu Zdravstvenega doma (ZD) Lendava, ni obvestila. Ti so med drugim zapisali, da je bil v odgovoru županje zapisan le del resnice. “Občinski svet Občine Turnišče je zahteval razpravo in odločanje o sofinanciranju reševalnega vozila, ker nas županja o dopisu Zdravstvenega doma Lendava ni obvestila. Zahtevali smo pojasnila, vendar županja tega ni uvrstila na dnevni red sej občinskega sveta. Občinski svet tako ni razpravljal in odločal o sofinanciranju reševalnega vozila, če bi, smo prepričani, da bi bila odločitev drugačna.”

Podpisani občinski svetniki so med drugim v svojem pisanju dodali še, da bodo v skladu s svojimi pristojnostmi zahtevali sklic seje občinskega sveta Občine Turnišče ter razpravo in odločanje o tem. In to se je tudi zgodilo. “Obveščam vas, da smo člani Občinskega sveta Občine Turnišče, zahtevali sklic seje OS, kot smo obljubili in včeraj (15.2.2018) na seji Občinskega sveta, soglasno sprejeli sklep, da Občina Turnišče sofinancira reševalno vozilo, v znesku, kot je predlagalo vodstvo Zdravstvenega doma Lendava,” nam je danes dopoldan sporočil en izmed tamkajšnjih občinskih svetnikov. Gre za nekaj več kot 20 tisoč evrov.