Včerajšnji začetek meteorološkega poletja ni bil pretirano sončen

1. junij je dan, ko se začne meteorološko poletje. Dan sicer ni bil pretirano sončen, saj so prevladovali oblaki, kakšen sončni žarek pa je tu in tam le uspel pokukati čez. Po besedah stroke, nas sicer čaka normalno poletje, ki bo z hudo vročino prizaneslo. Meteorološko poletje se na naši, torej severni polobli sicer začne 1. junija in traja do konca avgusta.
Letošnja meteorološka pomlad se je zapisala kot pomlad s povprečnimi temperaturami. No, če smo iskreni, tega ne moremo trditi za celotno pomlad, a če pogledamo povprečje, to zagotovo drži. Konec pomladi so predvsem v večernem času zaznamovale nizke temperature. Maj je bil spremenljiv, praviloma bi takšen moral biti april, saj so povsem suhi bili zgolj štirje dnevi. Minulo pomlad si bomo zapomnili predvsem po suši, nekaj malega zagotovo po pozebi in po izrazitih ohladitvah.

Že sicer pa se bomo po temperaturni lestvici počasi vzpenjali, a do sredine junija kakšne posebne vročine ni za pričakovati. Nad nami so namreč višinski cikloni ki prinašajo hladnejši zrak. Dolgoročnejših napovedi za letošnje poletje na Arsu še nimajo, so pa z dolgoročno napovedjo za poletje že pohiteli na portalu Accuweather, kjer so Slovenijo uvrstili na obdobje vročega poletja z najvišjimi temperaturami okoli 40 stopinj Celzija, med tem, ko evropski meteorološki center napoveduje, da bo letošnje poletje s hujšo vročino prizanesljivejše od zadnjih treh poletij.

Danes bo sicer delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo nastale posamezne plohe. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, na Goriškem in ob morju okoli 13, najvišje dnevne od 20 do 24 stopinj Celzija. V sredo bo povečini sončno, popoldne bodo nastale krajevne plohe ali nevihte. V četrtek bo zapihal jugozahodnik. V zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno deževalo, na vzhodu pa bo še večinoma sončno. Nad severno polovico Evrope je šibak anticiklon, nad Alpami in severnim Sredozemljem pa območje enakomernega zračnega tlaka. Od severa k nam doteka občasno bolj vlažen zrak.