Obeležujemo mednarodni dan številke 112

11. februar je mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili 112, na katero je mogoče poklicati na pomoč v vseh 27 državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav – na Hrvaškem, v Makedoniji, na Kosovu in nekaterih območjih Rusije.
 Letos mineva 22 let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla za Švedsko, kot druga država v Evropi že leta 1997.

Dan je namenjen promociji številke 112, da ljudje spoznajo pomen te številke in da vedo, da jo lahko pokličejo kjer koli v Evropski uniji. Kljub temu je žal ugotovljeno dvoje:

  • 1. Večina evropskih državljanov še vedno ne pozna številke 112 za klic v sili (v letu 2012 kar 74 % Evropejcev številke 112 ni poznalo)
  • 2. Večina prebivalcev ni seznanjena s prikazom temeljnih postopkov oživljanja in delovanjem defibrilatorja.

Na številko 112 lahko kadarkoli (24 ur dnevno, vse dni v letu) brezplačno pokličete v katerikoli državi Evropske unije. Nanjo lahko pokličete s stacionarnega ali z mobilnega telefona, pošljete kratko sporočilo (SMS) ali posredujete besedilni klic preko sistema WAP 112. Posredovanje kratkega sporočila (SMS) in besedilnega klica preko sistema WAP 112 sta namenjena tudi gluhim in naglušnim osebam. Omogočen je tudi klic v sili na območju s slabim signalom.

Operativno-komunikacijske naloge opazovanja, obveščanje in alarmiranja opravljajo 24 ur na dan, neprekinjeno 365 dni v letu Center za obveščanje Republike Slovenije (CORS) in 13 Regijskih centrov za obveščanje (ReCO), ki se odzivajo na klic v sili 112. Z delovanjem ReCO so vsem državljanom zagotovljeni dostopnost nujne medicinske pomoči, hitro aktiviranje reševalcev, predvsem gasilcev, ter ustrezno odzivanje različnih reševalnih služb ob naravnih in drugih nesrečah.

V 13 ReCO smo leta 2020 po zadnjih nerevidiranih podatkih prejeli 514.653 telefonskih klicev na pomoč (klicev na številko 112), kar je povprečno preko 1410 klicev na dan.

V letošnjem letu država načrtuje tri večje projekte s področja številke za klic v sili 112

“Predvidena je postopna prenova opreme za sprejem klicev na številko 112 v regijskih centrih za obveščanje. Prehajamo na novo tehnologijo, ki temelji na SIP protokolu in omogoča hiter in učinkovit sprejem in prenos podatkov o klicih na številko 112 do reševalnih enot. Gre za enotno tehnologijo, ki jo bodo postopno uvedle vse države v EU in bo omogočala tudi izmenjavo podatkov med državami, kar bo še zlasti pomembno v primerih, ko bodo v nesrečah udeleženi tujci.

V postopku javnega naročila je sistem alarmiranja in obveščanja ljudi prek različnih komunikacijskih kanalov, mobilnih telefonov, kebeljske televizije, informativnih tabel, družabnih omrežij in drugega. Naročili bomo tudi aplikacijo za mobilne telefone, ki bo omogočila obveščanje in alarmiranje ljudi, tudi gluhih in naglušnih. Evropska zakonodaja nas obvezuje da ta sistem uveljavimo do začetka leta 2022.

V lanskem letu smo izpolnili vse pogoje in opravili vse teste za uvedbo naslednje generacije klicev v sili, prek aplikacij, v omrežju PEMEA. Smo v postopku pogajanj s potencialnimi ponudniki za sklenitev naročniškega razmerja vključitve v omrežje PEMEA,” so sporočili.