Ostalo

Začele so se trgatve

V vinorodnih okoliših so trgatve že skorajda v polnem teku. Po napovedih se jih bo največ odvilo med 16. septembrom in 8. oktobrom.

Trgatve so, v vinorodnih okoliših, že skorajda v polnem teku. Vinogradi so v dobri kondiciji, grozdje je zdravo. V zadnji fazi dozorevanja mu koristijo topli dnevi in hladne noči, kar bo prispevalo k poudarjeni aromatiki belih vin letnika 2016. Trgatev, eden izmed najpomembnejših korakov na poti od grozdja do vina, je v Sloveniji svečano opravilo, kjer je najpomembnejše druženje družine in prijateljev.

V Sloveniji se je zaradi majhnosti in razdrobljenosti lastništva vinogradov večinoma ohranilo ročno trganje grozdja, čeprav si zlasti pri dostopu do trt številni vinogradniki že več let pomagajo tudi s kmetijsko mehanizacijo. Ročna trgatev je seveda bolj zamudna in naporna od strojnega trganja, vendar je izkušnja trganja zato toliko bolj pristna in nepozabna. Prav tako v številnih, zlasti manjših vinogradih, tudi prešanje še vedno poteka ročno. Prešanje je sestavni del trgatev, kot je tudi dobra volja trgačev, ki se odraža v skupnemu petju in šaljenju.

Običaji, povezani s trgatvami, so sicer v vsaki izmed slovenskih vinorodnih dežel nekoliko različni. Običaji, povezani s trgatvami, so sicer v vsaki izmed slovenskih vinorodnih dežel nekoliko različni.