Ostalo

VIDEO: Letalski napad na Mursko Soboto

Na današnji dan, natančneje 28.6.1991, so letala JLA preletavala Mursko Soboto. V zračnem napadu letal Mig in Galeb je bilo uporabljeno tudi strelivo, katerega so letala odvrgla v okolico murskosoboške vojašnice in celo na stanovanjsko hišo. Več v videih!

(Eksplozija letalske bombe pri 0:49, kako bomba leti iz letala pa se nekoliko slabše vidi pri 0:45)

28.06.1991 so Mursko Soboto preletavala in tudi obstreljevala vojaška letala jugoslovanske vojske. Cilj omenjenih zračnih napadov so bile barikade pred vhodom v tamkajšnjo vojašnico, saj so ravno takrat slovenski teritorialci obkolili skupino vojakov JLA in njihovega poveljnika, Popadiča. Ta je grozil, da v kolikor bodo napadeni, bodo z minometi udarili po civilnem prebivalstvu v mestu.

En izmed izstrelkov (kalibra triindvajset iz letala Galeb) se je zaradi neznanega razloga -po vsej verjetnosti zaradi slabega poznavanja terena enega izmed pilotov, znašel v krepko oddaljeni stanovanjski hiši Kerharjevih v ulici Cirila-Metoda v Muski Soboti.

Letala Murski Soboti niso dala miru

Začeli so z nizkim naletom nad središčem mesta, da pokažejo vso svojo moč, ob osemnajsti uri pa je sledil nov bombni napad na zapor iz tovornjakov, avtobusov in kmetijskih strojev, ki je motil jugoslovanske okupacijske sile. Poleg Murske Sobote so na ta dan bombardirali še Dravograd, televizijski oddajnik na Nanosu, Kočevsko Reko, letališče Brnik, kolono tovornih vozil pri Medvedjeku in civilne objekte pri Šentilju.

Pri tem velja omeniti, da je bila grožnja z uničenjem dela Murske Sobote z letalstvom v načrtu, a ukaz iz neznanega razloga na srečo nikoli ni bil izvršen.

(Detonacija, slišali jo boste kot kratek brum, pri 0:41)