Ostalo

“Če si divjak, nisi junak!”

Včeraj, 27. junija, se je začela preventivna akcija Hitrost, ki bo potekala vse do 10. julija 2016. Upoštevajte predpisano hitrost vožnje in razmere na cestah. Vozite previdno.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci, ki jo je organizirala Javna agencija RS za varnost prometa, dejal vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun, bodo policisti v tem obdobju nadzirali hitrost vožnje s tehničnimi sredstvi, tudi s stacionarnimi merilniki hitrosti, ki jih je največ na avtocestah. Nadzor hitrosti bodo opravljali tudi s pomočjo tahografov, nameščenih v tovornih vozilih in avtobusih.

“Da bi mladi ponotranjili pravilen odnos do prometa, smo pripravili akcijo ozaveščanja o nevarnosti prehitre vožnje, ki je še vedno med najpogostejšimi vzroki za tragične nesreče, še posebej med mladimi vozniki. Glavno sporočilo akcije “Če si divjak, nisi junak!” zavzema konkretno stališče do prehitre vožnje, mlade pa hkrati opominja na veliko moč, ki jo imajo za volanom, saj z odgovorno vožnjo varujejo življenja na cesti”, je poudaril Igor Velov, direktor Javne agencije RS za varnost prometa.

Neprilagojena hitrost je do 12. junija 2016 botrovala 1.340 (v letu 2015 pa 1.225) prometnim nesrečam, kar je 9 % več kot v enakem obdobju lani. V omenjenih prometnih nesrečah je umrlo 21 (v letu 2015 pa 13) udeležencev oziroma za 62 % več kot v lanskem primerjalnem obdobju, 104 (v letu 2015 122) so bili hudo telesno poškodovani, kar znaša 15 % manj kot preteklo leto, 734 (v letu 2015 676), oziroma 9 % več pa je bilo lažje telesno poškodovanih.

V sredo, 6. julija, pa bo potekal tudi maraton merjenja hitrosti. Preventivno akcijo Hitrost bomo ponovili še med 22. in 28. avgustom 2016.

Svojo izkušnjo je na novinarski konferenci podal tudi Janez Hudej, paraplegik, ki se je poškodoval v prometni nesreči z motorjem, svojo zgodbo v okviru Zavoda VOZIM na delavnicah “Še vedno vozim – vendar ne hodim,” pa deli predvsem z bodočimi in mladimi vozniki: “Mladim želim predstaviti, kaj se lahko zgodi, ko čutiš potrebo po dokazovanju in preizkušanju svojih sposobnosti. Pomanjkanje vozniških izkušenj v kombinaciji s preveliko hitrostjo lahko privede do hudih, trajnih posledic.”

Akcijo podpirata Rok Bagoroš in Filip Flisar

Akcijo podpirata tudi ena izmed najbolj znanih in hitrih Slovencev, ki se zavedata, da bi se njuni športni karieri kaj hitro lahko končali, kot tudi, da je le stotinka sekunde dovolj, da izgubita vse, motorist Rok Bagoroš in freestyle smučar in kolesar Filip Flisar:Hitrost in dirkanje z avtomobili sta super stvar, ampak se moramo dobro zavedati, da cesta ni objekt, kjer se to počne, čeprav je mikavno. Resnica je, da imamo pri nas hudo pomanjkanje dirkališč, ampak se na koncu dneva bolj splača zapeljat kakšen kilometer dalje in se znoret na dirkališču, kot pa ogrožat življenje drugih v prometu.”

Rok Bagoroš dodaja: “Naše življenje poteka hitro prehitro, žal tudi na cestah. Ker je življenje že tako kratko in dragoceno, ga s tem, da hitimo na cestah, ne bomo nič bolj živeli, prav nasprotno! Pazite nase in ostale v prometu, ter s prilagojeno hitrostjo živite naprej – RokON!”