Ostalo

VIDEO, FOTO: S svojimi telesi ustavili kolono tankov proti Lendavi

Pisal se je 28.6.1991, ko je v Mursko Središće prihrumela tankovska kolona, namenjena v Lendavo in od tukaj naprej proti mejnemu prehodu v Dolgi vasi. Zagotovo pa to ne bi bila edina kolona, ki bi se odpravila proti Sloveniji. Ustavili so jo tamkajšnji prebivalci s svojimi telesi.

Prebivalci Murskega Središća so 28.06.1991, najverjetneje rešili Lendavo, Pomurje in posledično ta del Slovenije pred okupacijskimi silami jugoslovanske vojske. Tankovska kolona, ki je prihajala iz Hrvaške je bila namenjena v pomoč jugoslovanski vojski, ki je želela zavzeti Mednarodni mejni prehod v Dolgi vasi. Seveda pa bi to pot zagotovo izkoristila tudi ostala jugoslovanska vojska, ki je bila iz te strani namenjena v Lendavo ter naprej proti ostali Sloveniji.

Ko so prebivalci Murskega Središća uvideli kaj se dejansko dogaja, so na glavni cesti, na ulici Josipa Broza -Tita, ustvarili živi zid, ter tako nekaj ur preprečevali da bi se tankovska kolona pomaknila proti Lendavi, slovenska stran pa je na most čez reko Muro namestila več cistern polnih z gorivom, ter pod nje položila mine, v primeru, da bi vojska JLA v Murskem Središću prebila živi zid.

Na mostu čez reko Muro so med tem potekala pogajanja, naj se vojake JLA z oklepnimi vozili spusti čez most, češ, da je to ozemlje Jugoslavije. Naša stran, pogajanja je vodil Živko Stanič, je to na mostu seveda gladko zavrnila in vrnila odgovor, da je to sedaj Republika Slovenija. Rok za sprostitev mostu je bil do 17.30 ure, a se to ni zgodilo. Cisterne so na mostu ostale, prav tako pa ljudje ne cesti v Muskem Središću.

Kolona tankov, vojaška policija in oklepna vozila več niso videla razloga za čakanje, saj so ljudstvo in slovenska stran ostali neomajni. JLA tako ni ostalo nič drugega, kot da se obrne in zapusti Mursko Središće ter posledično svoje enote v Dolgi vasi pusti oslabljene.

Ravno tukaj se je pokazal velik odpor ljudi proti okupatorski vojski JLA.

cist-msr

VIDEO: Tako so ustavili tankovsko kolono v Murskem Središču, namenjeno proti Lendavi

zika

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/5894428549629655889?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]