Ostalo

Večstanovanjske stavbe: Ločeno zbiranje odpadkov še vedno ni prav nič ločeno, nameščene bodo kamere

V Župančičevi ulici v Lendavi so pred kratkim organizirali sestanek predstavnikov večstanovanjskih stavb s predstavnikom podjetja Stanovanjsko podjetje Lendava d.o.o. Problematika ločenega zbiranja odpadkov v omenjeni soseski naj bi bila tako huda, da rešitev vidijo le v namestitvi videonadzornega sistemna.
Ločeno zbiranje odpadkov v mestu Lendava pred večstanovanjskimi stavbami se vrši že več kot deset let, a so ponekod precejšnje težave, saj se mnogo stanovalcev blokovskih sosesk ne drži pravil. Ena izmed takšnih sosesk je tudi Župančičeva ulica 6, tam je nekaj več kot 100 stanovanj, a je problematika z ločevanjem odpadkov velika. In to celo tako, da bo nameščen videonadzorni sistem. Na omenjenem sestanku so se prisotni strinjali, da vsem stanovalcem še enkrat podajo navodila za ločeno zbiranje odpadkov in druge informacije, kako ravnati s posamezno vrsto odpadkov.

“Vsi predstavniki smo mnenja, da je za trajno rešitev problematike odlaganja odpadkov in čistih smetarnikov potrebna temeljita prevzgoja in spremenjen odnos vseh stanovalcev soseske in konkretne sankcije za vse tiste, ki niso upravičeni do odlaganja odpadkov v soseski,” so poudarili. Za ureditev razmer bodo nameščene tudi video kamere, ki bodo delovale ves čas, z namenom zaznavanja in beleženja kršitev pri odlaganju odpadkov in za iskanje kršiteljev. Pristojni z žalostjo ugotavljajo, da ljudje preprosto ignorirajo napise na smetiščnih kontejnerjih “in odpadke odlagajo vsevprek, kamor se pač spomnijo,” so ostri.

Največ težav zaenkrat, pa ne zgolj v Župančičevi ulici 6, temveč tudi v drugih blokovskih soseskah, povzroča odlaganje kosovnih odpadkov, ki tja sploh ne sodijo. Ti zaradi tega pristanejo ob stenah smetarnikov ali kar ob smetiščnih kontejnerjih tudi po več mesecev. “Ena od možnosti, kam do zbiranja shraniti kosovne odpadke so skupni kletni prostori, druga možnost pa je neposredno brezplačno odlaganje kosovnih odpadkov v Zbirnem centru v Dolgi vasi. Ta v ponedeljek in četrtek obratuje med 7.00 in 15.00 uro, v sredo med 7.00 in 17.00 uro ter v petek med 7.00 in 13.00 uro. Odprt je tudi vsako prvo soboto v mesecu in sicer med 7.00 in 12.00 uro,” so sporočili iz CEROP-a