Sveže

Večina vinogradnikov ima vse več težav

Večina vinogradnikov, ki se z vinsko trto preživlja ima vse več težav. Poleg tega, da jim je epidemija oklestila prodajo vina, se ti sedaj morajo boriti še z velikimi viški vina, cena za odkup grozdja pa je grozno nizka. Novo grozdje sicer že zori, na Štajerskem pa bo zelena trgatev opravljena na okrog 320 hektarjih pri okrog 300 vinogradnikih.
Vinogradniki so v resnih težavah. Prodaja vina je močno upadla, saj so lep čas bili zaprti gostinski lokali, turizma praktično ni bilo, vinskih zalog pa je veliko. Država je vinogradnikom ponudila tri ukrepe pomoči in sicer destilacijo, skladiščenje vina ali najbolj rigorozno, zeleno trgatev. Kot poročajo iz Štajerske, bodo zeleno trgatev tam opravili na 320 hektarjih vinogradov, saj druge rešitve ne vidijo. Vinogradniki bi sicer v običajnih letih bogato obloženega vinograda bili veseli. Letos je na žalost drugače.

Vsi tisti vinogradniki, ki imajo prijavljenih 30 ali več kot 30 tisoč litrov vina, bodo lahko uveljavili ukrep destilacije in bodo za liter vina od države prejeli 80 centov. Mnogi vinogradniki se sicer zavedajo, da izpad vinskega letnika ne pomeni nič dobrega. Pomeni lahko usihanje razvoja in vlaganj ali izpad trženja, v najhujših primerih tudi propad vinogradnika.

Doris Farics, predsednica Društva vinogradnikov Čentiba: “Gre za veliko preizkušnjo vinogradnikov”

Kako krizo čutijo pri čentibskem društvu Vinogradnikov? Doris Farics, predsednica omenjenega društva je mnenja, da so vinogradniki trenutno na veliki preizkušnji. “Največja težava tudi na območju, ki ga pokriva naše društvo, so vinski viški. Sodi so polni, letina pa kaže, da bo dobra. Mali vinogradniki se za zeleno trgatev težko odločijo, oziroma se zanjo načeloma ne odločajo, pa tudi državne podpore ne bi bili deležni. Tudi sama sem večkrat predlagala da se vino destilira, ali pa, da se ga skladišči.” Kot še pravi Faricseva, imajo največ težav trenutno tisti, ki so vino prodajali gostincem. “Letošnje leto bo na žalost težavno. Bojim se, da bodo tisti, ki imajo že dlje časa v načrtu izsekat gorice, to po letošnji trgatvi zagotovo storili, saj mnogo vinogradnikov dolgoročne rešitve ne vidi. Na žalost smo ljudje takšni, da če v tem trenutku ne vidimo rešitve, zaključimo,” je še dejala.

Kot pove sogovornica, bi rešitev lahko bila manjša predelovalnica, kjer bi namesto vina, iz grozdja proizvedli sok, pa ne predelovalnica zgolj za grozdje, temveč tudi za drugo sadje. Sok se ne bi prodajal le velikim odjemalcem, temveč vsem. “Na koncu je potrebno vedeti, da bodo odkupne cene grozdja majhne, o turizmu kot v prejšnjih letih ne moremo razmišljati, lahko pa razmišljamo o novih trgih. A to brez sodelovanja ne bo šlo. Ali bomo rešitev našli sedaj, ali pa bomo morali pasti še nižje,” zaključuje Faricseva.