Sveže

V soboški bolnišnici velika večina covidnih bolnikov necepljenih

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je med covidnimi bolniki 80 odstotkov necepljenih. Covidni bolniki so lani predstavljali 10 odstotkov vseh hospitaliziranih, danes jih je na covidnem oddelku 24 in 9 na intenzivni terapiji. Zaradi bolnikov s covidom-19 lahko v bolnišnici trenutno opravljamo polovico običajne operativne dejavnosti – še vedno le za paciente s stopnjo nujno in zelo hitro –, ambulantno dejavnost pa v polnem obsegu za vse stopnje napotitve. Ambulantno delo sicer prilagajamo odsotnosti zaposlenih v ambulantah zaradi bolniškega dopusta ali karantene.
V karanteni ali na bolniškem dopustu zaradi okužbe s covidom je trenutno 19 zaposlenih. 11. januarja so uvedli tretjo stopnjo delovanja, kar pomeni, da za zaposlene, ki so v stiku z okuženimi z novim koronavirusom, karantena ne velja. Brez te odločitve ustreznega zdravljenja ne bi mogli zagotavljati. Različica novega koronavirusa omikron do zdaj v naši regijski bolnišnici še ni bila potrjena, delež omikrona je tudi sicer v Pomurju in Podravju še nižji kot drugod.

V bolnišnici je proti covidu-19 na voljo zdravilo molnupiravir v obliki tablet. Predpiše ga osebni zdravnik, priporočljivo ga je prejeti v prvih petih dneh po okužbi. Predvidoma v nekaj dneh bo  pri nas dostopno še zdravilo sotrovimab za obolele z različico omikron. To je namenjeno pacientom s povečanim tveganjem za hujši potek bolezni, pacientom s presajenimi organi in pacientom s pridruženimi hujšimi boleznimi.

Lani so imeli 14.349 hospitalnih bolnikov, kar je toliko kot leta 2020 in za slabih 19 odstotkov manj od načrtovanega. Od tega so bili 1403 covidni bolniki. Načrtovane obravnave so presegli pri večini ambulantnih pregledov in ambulantni diagnostiki, najslabše pa so lani izpolnili program na Oddelku za bolezni ušes, nosu in grla ter pri pobolnišničnem zdravljenju – predvsem zaradi pomanjkanja zdravniškega kadra ter zdravljenja covidnih bolnikov.

V zadnjem valu so v bolnišnici kadrovsko priskočili na pomoč iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, vseh pomurskih zdravstvenih domov, doma starejših občanov Radenci, Doma Lukavci, območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota, psihiatrične ambulante Le skupaj in psihiatrinja Katja Sraka iz Zdravstvenega doma Murska Sobota. Čakalne dobe so se lani zaradi epidemičnih razmer in velikega deleža covidnih bolnikov podaljšale, po navodilih ministrstva za zdravje so morali nenujna zdravljenja odpovedovati.

Čakanje je daljše predvsem v internistiki in ortopediji, kjer pa so pripravili lastni načrt skrajševanja čakalnih dob in ga že uresničujejo, predvsem z delom v popoldanskem času in ob koncih tedna. Določene zdravstvene storitve pa bodo, kot so dejali, spet začeli izvajati na podlagi nacionalnega razpisa za skrajševanje čakalnih dob.

Kot so napovedali, bo letošnje leto v znamenju gradnje in širitve. Nove dializne prostore nad urgentnim centrom že gradijo, sedanje pa bodo obnovili ter število dializnih mest z 22 povečali na 31. Tako bodo, kot so dejali, lahko sprejeli vse, ki potrebujejo dializo, gradnja pa na obiske dializnih pacientov ne bo vplivala, so še dejali. Projekt je vreden 3 milijone evrov, od tega bo zdravstveno ministrstvo prispevalo 2,8 milijona evrov. Že sicer pa so leta 2021 opravili 14.143 dializ.

Negovalni oddelek bodo v prostorih nekdanjega ginekološkega oddelka predvidoma začeli graditi aprila, kletne prostore Internega oddelka pa obnavljati maja.

V bolnišnici je bilo na začetku leta 1.186 zaposlenih, med njimi 109 zdravnikov specialistov, 48 specializantov, 181 diplomiranih medicinskih sester, 13 babic, 249 srednjih medicinskih sester ter 314 oseb nezdravstvenega osebja. V lanskem letu se jim je pridružilo 6 novih specialistov, trije zaposleni so diplomirali iz zdravstvene nege, 2 pa sta si pridobila magistrski naziv s področja zdravstvene nege. 123 zaposlenih je iz bolnišnice odšlo, od tega je bilo 35 odpovedi delovnega razmerja, največ na področju zdravstvene nege.