Sveže

V Leku kar 20 let napačno obračunavali plače. Podjetje zaposlenim sedaj dolguje denar

Farmacevtsko podjetje Lek, ki deluje tudi v Lendavi, naj bi svojim zaposlenim kar 20 let napačno obračunavalo plače. Podjetje torej sedaj zaposlenim dolguje denar, vprašanje pa je, ali ga bodo zaposlenim povrnili za celotno obdobje ali pa zgolj za zakonsko določeno, kar je zadnjih pet let.
V farmacevtskem podjetju Lek naj bi zaposlenim več let napačno obračunavali plače, kar so ugotovili šele na začetku letošnjega leta. Napako so v podjetju ugotovili po tem, ko so zamenjali izvajalca obračunavanja plač, ki je opravil skrben pregled z revizorjem. Slednji je naletel na določene pomanjkljivosti pri obračunavanju nadomestil za odsotnosti z dela, kot so dopusti, bolniške in druge oblike plačanih odsotnosti, pa tudi napake pri obračunavanju dodatkov, kot so dodatki za izmensko delo, delo na praznike, dodatki za nočno delo in dodatki za delo v neugodnih delovnih razmerah, so poročali v oddaji Svet na Kanalu A.

Kot so še poročali, naj bi bilo po prvih podatkih oškodovanih vsaj 3.000 zaposlenih. Napake naj bi se dogajale vse od leta 2003 naprej, ko je podjetje prevzel švicarski gigant Novartis. Skupna škoda naj bi znašala vsaj 100 milijonov evrov. Kot je zatrdil en izmed zaposlenih, jih je podjetje v povprečju prikrajšalo za 100 evrov na mesec, pri nekaterih pa je ta številka še višja. Zaposleni sedaj, pričakovano, zahtevajo izplačilo dolga za celotno obdobje, torej za 20 let, podjetje pa jim je ponudilo, da jim obveznosti obračunajo v zakonsko določenem roku, to je pet let. Kot so še poročali v oddaji, je obračun plač bil tako kompleksen, da si praktično noben od zaposlenih ni mogel izračunati oz. preveriti pravilnosti izplačane plače. To je potrdil tudi sindikat.

“Obstaja upravičen sum, da so nepravilnosti pri izplačevanju plač, nadomestil plač, obračunu dodatka trajale dlje. Tudi Lek tega pravzaprav ni zanikal,” je za Svet povedala odvetnica zaposlenih Rosana Lemut Strle. Kot so v omenjeni oddaji še ugotovili, je denar, ki je pripadal zaposlenim, pristal v dobičku, ki ga je Lek vsa ta leta ustvarjal.