Sveže

V dveh letih bo smrtno nevarno cesto do Pinc zamenjala avtocesta

Naši vzhodni sosedje, Madžari, so položili temeljni kamen za slabih 14 kilometrov avtoceste do Pinc. Ljubljana in Budimpešta bosta tako končno povezana s pravo avtocestno traso. Zdajšnja cesta, ki se v Pincah priključi na pomursko avtocesto A5 je namreč smrtno nevarna.
Ljubljana in Budimpešta bosta v dveh letih povezana z avtocesto. To so naznanili s položitvijo temeljnega kamna v naselju Csörnyeföld, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od meje s Slovenijo. Sedaj smrtno nevarna cesta, ki se v Pincah priključi na Pomursko avtocesto A5 bo, kot so zagotovili pri sosedih, zgrajena v dveh letih. In če se spomnimo, prav Csörnyeföld je kraj, kjer se je pred nekaj leti zgodila grozljiva prometna nesreča, v kateri je življenje izgubilo šest državljanov Romunije. Voznik avtobusa je takrat zapeljal pred tovornjakarja iz Slovenije.

Na omenjenem odseku čez mejo, je v prvih šestih mesecih letošnjega leta za posledicami prometnih nesreč umrlo že 16 ljudi, od leta 2005 pa 23 prometnih nesreč, v katere so bili vpleteni avtobusi. To je prav gotovo razlog, ki kaže na nujnost izgradnje spodobne avtoceste na omenjenem črnem odseku. Domačini ga imenujejo kar cesta smrti, v kraju pa se je med drugim organizirala tudi civilna iniciativa. Med drugim je na madžarskem ta odsek znan tudi po tem, da se tukaj zgodi največ nesreč v državi na sploh.

Gradnjo odseka bodo omogočila evropska sredstva, ki znašajo 16,7 milijarde forintov (53 milijonov evrov), preostali denar bo prispevala Madžarska. Izgraditev odseka je seveda pomembna tudi za Slovenijo. Madžarska bo torej zgradila sodobno štiripasovnico z odstavnimi pasovi, na kateri bo največja dovoljena hitrost 130 kilometrov na uro.