Ostalo

Svetovni dan duševnega zdravja obeležili tudi na DOŠ II Lendava

Svetovni dan duševnega zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 10. oktobra, poudarja pomen sodelovanja in povezovanja vseh v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje in zdravljenje duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev. Slednjega so obeležili tudi na DOŠ II Lendava, pridružili pa so se jim člani društva za pomoč v stiski Zarja Lendava.
“Na šoli smo organizirali različne aktivnosti, s katerimi smo obeležili svetovni dan duševnega zdravja. V sodelovanju z zunanjimi sodelavci, predstavniki Društva za pomoč v stiski Zarja Lendava in Zdravstvenega doma Lendava, so potekale različne delavnice na temo Samopodoba, Zasvojenosti in škodljivi učinki zasvojenosti na duševno zdravje in samopodobo,” so sporočili iz DOŠ II Lendava.

Duševno zdravje je univerzalna človekova pravica, je vodilo, s katerim smo letos obeležili svetovni dan duševnega zdravja. Ponuja nam priložnost, da ponovno premislimo pomen duševnega zdravja in kaj vse opisujemo, ko izrečemo besedi duševno zdravje. Dobro duševno zdravje je ključnega pomena za naše splošno zdravje in blaginjo. Če ga razumemo kot univerzalno človekovo pravico, služi promociji in zaščiti našega dostojanstva, avtonomije in vključenosti v skupnost.

“Naučili smo se, da lahko za svoje duševno zdravje poskrbimo z različnimi tehnikami sproščanja kot je likovno izražanje in masaža z zvočnimi posodami, ki izjemno blagodejno vplivajo na naše počutje. Člani društva za pomoč v stiski Zarja Lendava so za nas izdelali čudovito risbico z globokim pomenom. Na koncu je sledilo sladko presenečenje. Obiskal nas je pravi sladoledar, ki nas je počastil s sladoledom. Zahvaljujemo se vsem zunanjim sodelavcem za sodelovanje,” so še zapisali pri DOŠ II Lendava.

“V medijih se temu dnevu posveča premalo pozornosti, kljub temu, da je ta tematika še kako aktualna v današnjem času. Na DOŠ II Lendava so temu dnevu namenili posebno pozornost in učni program prilagodili tej tematiki. Pod vodstvu mentorice šolskega Otroškega parlamenta Spomenke Juretič so bila izvedena predavanja in delavnice,” pa je za naš spletni medij zapisal predsednik društva za pomoč v stiski Zarja Lendava Božo Pongrac.