Ostalo

Podjetje Roto: Izdelali najboljši kanu na svetu

Murskoboško podjetje ROTO je pred dnevi na Paddle Sport Showu Strasbourgu prejel nagrado “World Kayak Industry Award” za kanu ROTO Canadier. Kanu, ki je izdelan iz reciklirane plastične embalaže, je bil nagrajen kot najboljši kanu na svetu. S tem ROTO letos še naprej osvaja svetovni trg kajakov, potem ko je spomladi prevzel svetovno znano znamko kajakov Delsyk.
Petčlanska komisija, ki so jo sestavljali najpomembnejši strokovnjaki z vseh celin, je na prireditvi Paddle Sport Show, ki je največji dogodek za področje vodnih športov, izbrala najboljše izdelke leta med kar 150 svetovnimi proizvajalci kajakov, kanujev, SUP-ov, čolnov, desk, športnih oblačil in druge opreme za vodne športe.

Reciklirani Roto Canadier sodi med kajake in kanuje, ki jih ROTO proizvaja v tovarni v Puconcih in jih trži pod blagovno znamko PeCycled. Ambasador linije kajakov in kanujev PeCycled je novi svetovni prvak, pa tudi že olimpijski prvak v slalomu na divjih vodah s kanujem Benjamin Savšek. Slovenski športni as je ob tej priložnosti dejal: “Ponosen sem, da lahko promoviram kanuje iz reciklirane plastike in tako prispevam k varovanju našega planeta. Zdaj pa sem dodatno vesel, ker Slovenci nismo le svetovni prvaki v tekmovanju s kanuji, ampak tudi v razvoju in proizvodnji kanujev.”

ROTO je sicer že prvi na svetu izdelal kajake in kanuje iz 100% reciklirane sekundarne surovine. “Kanuji iz recikliranega materiala se odlično prodajajo in imajo enake lastnosti kot tisti, ki so izdelani iz originalnega materiala,” pravi direktorica in solastnica podjetja ROTO Slovenija Nuša Pavlinjek Slavinec, ki dodaja: “Naši kupci pri tem nimajo stroškov odvoza blaga na smetišče ali celo odlaganja plastičnih izdelkov v naravi. Ker imamo v Rotu največ znanja, najboljšo laboratorijsko in strojno opremo za recikliranje, nas konkurenca že poskuša posnemati.”

Prekmursko podjetje je sicer edino na svetu, ki vse poškodovane in odslužene kajake in kanuje že brezplačno pobira s trga, jih reciklira in izdela nove izdelke.

Prestižni Paddle Sports Show

Paddle Sports Show je specializiran dogodek, največji na svetu za vodne športe, s filmskim festivalom. Konec letošnjega septembra ga je obiskalo preko 2.500 distributerjev, trgovcev, novinarjev in športnih navdušencev. Kupci prihajajo iz specializiranih trgovin, nakupovalnih centrov ter centrov za posojanje opreme: iz Francije, Nemčije, Velike Britanije, ostale Evrope in vseh koncev sveta. Gre za trgovski dogodek, ki ni odprt za javnost. Na njem razstavljavci predstavljajo najnovejše razvojne dosežke.