Ostalo

Sodna poravnava med Občino Turnišče in podjetjem Tusom d.o.o.

Spor med Občino Turnišče in podjetjem Tusom d.o.o. se je končal s sodno poravnavo, s katero se strinjata obe strani. Jabolko spora je bila namreč fotovoltaična elektrarna na strehi tamkajšnje osnovne šole, katero je vrtinčast veter v hudi nevihti leta 2016 dobesedno iztrgal iz strehe in “odvrgel” na bližnjo cesto ter avtobusno postajališče.
Spor med Občino Turnišče in podjetjem Tusom d.o.o. se je vlekel že od leta 2016. Julijska nevihta je streho tamkajšnje osnovne šole v popoldanskem času dvignila in dobesedno iztrgala iz sten objekta, streha pa je, vključno s fotovoltaično elektrarno na njej, končala na bližnji cesti in avtobusni postaji. Občina Turnišče je takrat, še pod vodstvom bivše županje Vesne Jerala Zver odpovedala najemno pogodbo podjetju Tusom d.o.o. za sončno elektrarno, ki jo je podjetje imelo na strehi, kar pa slednjim ni bilo po godu, celotna zadeva pa se je znašla pred sodnimi mlini. Kot nam je v telefonskem pogovoru dejal župan Občine Turnišče, Borut Horvat, sta se obe strani, s soglasjem občinskega sveta sedaj sodno poravnali, v izogib dolgotrajnemu in najbrž dragemu sodnemu procesu, podjetje pa lahko na streho šole namesti novo sončno elektrarno ter z dejavnostjo nadaljuje, zadnji rok za namestitev pa so poletne počitnice, natančneje letošnji avgust.

“Podjetje Tuson d.o.o. in Občina Turnišče sta se sprla zaradi odpovedi najemne pogodbe o sončni elektrarni na Osnovni šoli Turnišče, ki je bila v preteklem mandatu odpovedana. Lastnik elektrarne je podal tožbo v višini 271.047,96 EUR s pripadajočimi obrestmi” je dejal župan Horvat. “Z odvetniško pisarno Bohinc je bila dosežena poravnava, da se za obdobje, ko elektrarna ni bila nameščena na strehi, podaljša najemno razmerje. Pogojeno je, da izvajalec postavi elektrarno do 31.8.2020. V kolikor je v tem roku ne vzpostavi, se šteje, da je najemna pogodba razveljavljena,” je še dodal župan. Za poravnavo je glasovalo 10 občinskih svetnikov, en je bil vzdržan.

Spomnimo: V Turnišču so po besedah domačinov takrat doživeli pravi tornado, saj je novo streho na osnovni šoli dobesedno dvignilo skupaj s sončno elektrarno in prestavilo na avtobusno postajališče. “Na njem je bila deklica iz devetega razreda, ki je komaj pobegnila padajoči strehi, na srečo je bila le lažje poškodovana,” je takrat povedala županja občine Turnišče Vesna Jerala Zver. V istem dnevu je sicer odkrilo še streho Dvojezične osnovne šole Dobrovnik. Škode so Občine preračunavale v stotisočakih.