Ostalo

FOTO: Smeti v naravi. Tudi to je ogledalo naše družbe!

Nenavadna prizora že dlje časa motita sprehajalce in ostale vaščane naselja Petišovci, Čentiba in Trimlini. Na kar dveh lokacijah med naseljema Trimlini in Čentiba ter Trimlini in Petišovci je neodgovornež raztresel smeti: Vse od steklene volne, elektronike, pohištva, gradbenega materiala, tekstila … Zaenkrat sta lokaciji dve, a možno je, da omenjeni dve nista osamljeni.
Zelo težko si je predstavljati kaj se dogaja v glavi človeka, ki v naravo odvrže predmete, ki tja ne spadajo niti slučajno. Prav to se najbrž sprašujejo tudi sprehajalci in prebivalci naselja Petišovci, Čentiba in Trimlini. Ti namreč že dlje časa v naravi na dveh lokacijah videvajo odvržene kose steklene volne, elektronike, pohištva, gradbenega materiala, tekstila … Čeprav pogosto slišimo kako je potrebno varovati okolje in naravo sploh, pa kot kaže v naši družbi obstajajo ljudje, ki se na naravo in trud za čisto okolje požvižgajo. Na resnično katastrofalno stanje na omenjenih dveh lokacijah so nas včeraj opozorili vaščani Trimlinov, z vaščanom Petišovcev pa smo si ljudsko sramoto tudi ogledali.

Na žalost pristojne službe tega ne morejo preprečiti, kar je seveda jasno, saj je to praktično nemogoče. In čeprav imamo v naši občini ustrezno in dobro urejen odvoz takšnih in drugačnih odpadkov, nekaterim ljudem to očitno ni dovolj. “Nikakor nam ne more biti vseeno kaj se dogaja z varovanjem okolja in narave,” so jasni tisti, ki so nas opozorili na tovrstno početje. Nazadnje smo o odmetavanju smeti v naravo poročali lanskega in tudi predlanskega septembra, ko so neznanci prav tako “okrasili” naravo.

Kaj lahko storimo?

Najboljše je takšno odlaganje odpadkov prijaviti pristojnim inšpekcijskim službam ali o tem obvestiti javno podjetje, pooblaščeno za ravnanje z odpadki. Obvestite lahko tudi občinsko redarstvo ali občinsko inšpekcijsko službo. Zagrožene kazni za takšno početje, če je storilec seveda izsleden, niso majhne, znašajo okrog tisoč evrov, osebo pa lahko doleti tudi kazenski pregon. Ogledalo naše družbe si sicer lahko ogledate tudi v spodnjih fotografijah: