Ostalo

Obtoženi Roman Tkachuk priznal, da je skozi Slovenijo tihotapil štiri Iračane

Predsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin je po hitrem postopku zaključil kazenski postopek zoper 43- letnega Ukrajinca Romana Tkachuka, kateremu je okrožni državni tožilec Matej Kučan očital kaznivo dejanje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države.
In sicer se je zgodilo v petek, 13. decembra lani, ko so ga policisti zasledovali in odkrili, da namerava v Nemčijo odpeljati štiri državljane Iraka, ki bi k nam prišli na ilegalen način. Ker je Ukrajinec, kljub drugačnem razmišljanju v preiskavi, zaradi nedvomnih dokazov, ki jih je imelo tožilstvo, na predobravnavnem naroku brez zadržkov priznal očitano kaznivo dejanje in ga obžaloval, je sodnik Palatin sledil predlogu tožilca pri izreku sankcije.

Slednji je namreč, v primeru priznanja krivde, in ob upoštevanju olajševalnih okoliščin predlagal, da se mu izreče polletna zaporna kazen, potem denarna kazen in na koncu da se po prestani zaporni kazni izžene iz države. Prav tako je tožilec Kučan predlagal, da se Thachuku, zaradi begosumnosti do pravnomočnosti sodbe podaljša pripor. Zagovornik obtoženega, odvetnik Jakob Kaučič iz Gornje Radgone je soglašal s predlogom tožilstva, je pa prosil sodišče, da njegovega varovanca oprosti plačila stroškov kazenskega postopka. Obtoženi se je strinjal s svojim zagovornikom in na koncu ponovil, da zadevo obžaluje, ker da ga je v to “pognala revščina in beda v Ukrajini,” kot je dejal. Sodnik mu je nato izrekel poletno zaporno kazen, 200 evrov denarne kazni, saj toliko znaša 60 dnevnih zaslužkov glede na plačo, ki naj bi jo v svoji državi imel obtoženi. Prav tako je Palatin pritrdil tožilstvu, ter Ukrajinca za dve leti izgnal iz Slovenije, podaljšal mu je pripor ter odločil, da mu ni treba plačati stroškov postopka ter svojega zagovornika, kar bo v skladu z zakonodajo kril slovenski proračun.

Sicer pa je tožilstvo že v preiskavi zbralo dokaze, da je Roman Tkachuk decembra 2019 naklepno prišel v Slovenijo, da bi tihotapil ljudi. V Ljubljani je najel avtomobil, v Mariboru stanovanje in nato odšel “na delo,” ki so mu ga v Presiki pri Ljutomeru prekrižali policisti. Ker se je zagovornik obtoženega odpovedal pritožbi, je sodba že pravnomočna, in najverjetneje aprila, torej po štirih mesecih prebitih za zapahi, bo lahko zapustil našo domovino …