Sveže

Sodišče izreklo sodbo roparjema 95-letne ženice v Radmožancih in odpravilo pripor zoper prvoobtoženega

Ker sta obtožena, 30-letni hrvaški državljan S. H., ki začasno živi v Dolgi vasi, ter domačinka iz Dolge vasi, 27-letna S. B., na predobravnavnem naroku priznala očitano kaznivo dejanje ropa, je sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboti, Stanislav Jug, z izrekom kazenske sankcije zadevo zaključil.
Ob tem je sodnik Jug večinoma sledil dogovoru med zagovornikoma obeh obtoženih ter višjim državnim tožilcem, saj je S. H. izrekel štirimesečno brezpogojno zaporno kazen, soobtoženi pa je namesto predlaganih šestih mesecev pogojnega zapora izrekel štirimesečno pogojno kazen. Je pa ob tem preklical predhodno pogojno kazen in ji izrekel devet mesecev pogojnega zapora, ki ga ne bo izvršila, če v treh letih ne stori novega kaznivega dejanja. In če je verjeti obema obtoženima, ki sta nenehno ponavljala “nikoli več,” potem se v bodoče ne bosta več nikoli srečala s sodniki. Pri tem sicer velja omeniti, da sta oba že bila kaznovana, zoper prvoobtoženega pa poteka še najmanj en postopek.

Tokrat je sicer šlo za precej bizarno zadevo, saj sta se oba na sodišču znašla zaradi 6,90 evra ter pretrpljeni strah oškodovanke, 95-letne ženice iz Radmožancev. Zgodilo se je sicer v ponedeljek, 5. junija 2023 okoli 14.15 ure, ko je Operativno komunikacijski center Policijske uprave Murska Sobota bil obveščen, da naj bi v eni izmed hiš v Radmožancih prišlo do oboroženega ropa nad starejšo žensko. “Osumljenca naj bi bila moški in ženska, ki sta se s kraja odpeljala z neznanim osebnim vozilom karavan izvedbe sive barve. Osumljeni moški naj bi imel v roki predmet podoben pištoli, ženski pa bi naj ob tem odtujila manjšo vsoto denarja. Policisti izvajajo operativne naloge v smeri izsleditve osumljenca s postavitvijo cestnih blokad, ugotavljanjem identitete, zbirajo obvestila in opravljajo ogled,” je na dan ropa, pozno popoldan, sporočil Dejan Bagari, vodja OKC PU Murska Sobota.

Že nekaj ur pozneje, okoli 22. ure so policisti odkrili in prijeli storilca, in sicer omenjenega hrvaškega državljana, sicer iz Murskega Središča, z začasnim bivališčem v Dolgi vasi, kateri ima v izvenzakonski zvezi z omenjeno domačinko dva otroka. Ob njem so prijeli tudi omenjeno 27-letnico iz Dolge vasi, ki je mimogrede poleg še dveh otrok takrat imela tudi trimesečnega dojenčka. Policisti so Hrvata za 48 ur pridržali na policijski postaji, nato pa so ga murskosoboški kriminalisti v sredo, 7.6. v večernih urah privedli pred preiskovalnega sodnika tamkajšnjega okrožnega sodišča. Dežurni preiskovalni sodnik Milan Regvat je sledil višjemu državnemu tožilcu Dragu Fariču ter iz ponovitvene nevarnosti zoper osumljenega, katerega po uradni dolžnosti zastopa soboški odvetnik Igor Weindorfer, odredil 30-dnevni pripor, katerega so mu sicer podaljševali, tako da je hrvaški državljan na sojenje počakal za zapahi. Njegova “pomočnica,” katero zastopa soboški odvetnik Mojmir Šafarič, pa se je na obravnavo pripeljala sama. Hrvat sicer nima nobenih prihodkov, saj naj bi občasno opravljal le priložnostna dela, soobtožena pa živi do socialne podpore in otroških dodatkov, kar skupaj znese vsaj 1.200 evrov.

Oba zagovornika ter njuna varovanca sta se strinjala s predlogom tožilca Fariča glede minimalne sankcije za primer priznanja krivde. Čeprav je šlo za skromen plen ropa, pa je tožilstvo moralo spisati obtožnico in opozoriti, da se tega pač ne počne. Le odvetnik Weindorfer je sodišču predlagal, da naj odpravi pripor zoper njegovega varovanca, saj da bi ta že lahko zaprosil za pogojno odpust. Oba zagovornika sta sicer zavrnila odškodninsko-pravdni zahtevek, po katerem je nesrečna ženica za pretrpljeni strah ter uničeno premoženje terjala 3.500 evrov odškodnine. Oba obtožena sta namreč zatrdila, da teh sredstev nimata in zahtevek zavračata. S tem se je strinjal tudi sodnik Jug, ki je oškodovanko napotil na pravdo. Je pa sodnik oba obtožena oprostil plačila stroškov, ki enako kot honorar za oba zagovornika, bremeni državni proračun. Na koncu je sodnik odpravil tudi pripor zoper Hrvata, saj bi glede na izrečeno kazen, že čez nekaj dni (5.10.) tako in tako lahko odkorakal domov.