Ostalo

Dan inovativnosti pri GZS: Bronasto priznanje Leku d.d., enoti Antiinfektivi Lendava

Predvčerajšnjim je Gospodarska zbornica Slovenije podelila nagrade za najboljše inovacije v državi. Na Dnevu inovativnosti, ki je potekal na Brdu pri Kranju, je družba Lek med 46 najboljšimi inovacijami na nacionalni ravni prejela zlato in bronasto priznanje. Bronasto priznanje je dobila Lekova enota Antiinfektivi Lendava.
V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) predvčerajšnjim že enaindvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila “Inovacija = ideja x energija2.” Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 10 zlatih, 22 srebrnih, 11 bronastih priznanj, 2 posebni priznanji za inovacijski izziv ter 1 priznanje za prebojno invencijo.

Bronasto priznanje Lekovi enoti Antiinfektivi Lendava

Bronasto nacionalno priznanje je prejela uspešna uvedba novega postopka proizvodnje kalijevega klavulanata, s katero so pomembno prispevali k energetski učinkovitosti ter varovanju okolja in zdravja zaposlenih. “Inovacija je plod inovacijske kulture v podjetju in timskega dela. V Leku nenehno spodbujamo kulturo inoviranja in stalnih izboljšav, preko katerih skušamo posodobiti svoje procese ter jih narediti prijaznejše do sodelavcev, zmanjšati porabo energije in vplive na okolje,” je povedal Peter Pečelin, vodja Izolacije kalijevega klavulanata v Antiinfektivih Lendava.

V podjetju so torej uspešno implementirali nov postopek proizvodnje Kalijevega Klavulanata, s katerim so opustili vmesno stopnjo sušenja kristalov Dipeda Klavulanata. S tem so prešli iz dvostopenjskega procesa proizvodnje kontinuirni proces izveden v celoti v zaprtem sistemu, brez izpostavljenosti sodelavcev/okolja produktu.

Inovacija predstavlja prvi primer uvedbe kontinuirnega procesa (brez sušenja in pakiranja vmesnega intermediata) proizvodnje kalijevega klavulanata v svetovnem merilu. S tem postopkom je omogočena izvedba popolnoma zaprtega procesa, brez potencialnih izpustov produkta v okolje. Predstavlja pomemben preboj v mehanizmu obarjanja in kristalizacije kalijevega klavulanata, saj ta poteka ob prisotnosti povečane količine etil acetata, kar vpliva na dostopni delež vode za raztapljanje.

Predstavlja osnovo in pomemben korak pri vzpostavitvi postopka prekristalizacije v semi-solid okolju, kjer poteka substitucija DIPEDA v DIPEDA klavulanatu s kalijem v kristalni obliki pri čemer nastane aktivna učinkovina kalijev klavulanat. Uvedba tega postopka je povzročila spremembo oblike in velikosti kristalov, kar je bilo tekom uvajanja potrebno optimizirati in zagotoviti zahtevano kvaliteto. Postopek je predstavljal tudi izziv s stališča uvedbe učinkovine na regulirane trge.

Inovativnost in razvoj sta v središču delovanja družbe Lek. Tudi zadnje naložbe so usmerjene v širitev razvojnih zmogljivosti in krepijo vlogo Slovenije kot ene ključnih Sandozovih lokacij za razvoj generičnih in podobnih bioloških zdravil. “Okolje, v katerem posluje farmacevtski sektor, se hitro spreminja. Zato uspešna podjetja svoja sredstva usmerjajo v raziskave, visokotehnološke rešitve, razvoj sodobnih zdravil in predvsem v povečevanje njihove dostopnosti za bolnike. Veseli me, da k temu s svojim izjemnim delom pomembno prispevajo tudi znanstveniki iz Slovenije,” je ob podelitvi povedal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka d.d. in predsednik Sandoza Slovenija.