Sveže

Inšpekcija včeraj znova obiskala bioplinarno in dala časa še 15 dni. Na sestanku jasni: “Čakali več ne bomo, potrpljenje mineva”

Za skupno mizo so na lendavski občini včeraj znova sedli župan občine Anton Balažek, občinski okoljski inšpektor Tibor Hebar, Dušan Zver (tokrat v vlogi predsednika KS Lendava in kot namestnik predstavnice civilne iniciative), Geza Gömböš, predstavnik Turističnega in okoljevarstvenega društva iz Petišovcev ter Jože in Jožef Pavlinjek.
Na sestanku so prisotni najprej izvedeli, da je ECOSovo bioplinarno v Lendavi včeraj znova obiskala inšpekcija nacionalnega okoljskega inšpektorata in bioplinarni naložila, da v roku petnajstih dni pričnejo organske odpadke in odpadke iz živilske industrije predelovati le v zaprtem sistemu, kot bi to sicer morali početi že ves ta čas, odkar imajo okoliški prebivalci velike težave s smradom, ki sega tudi več kilometrov daleč. Na sestanku so vsi prisotni sicer bili jasni, da je 15 dni veliko preveč, saj so čakanja naveličani in da se stanje mora urediti nemudoma. Kot je bilo na sestanku moč slišati, se “ljudi ne da ustaviti.”

Župan občine Lenava, Anton Balažek: “Jezni smo. Dobivamo se že tri tedne, se dogovarjamo in skušamo v pozitivnem smislu pritisniti na upravljavca in lastnika, naj zadeve uredijo, ampak s tem kar je narejeno, nismo zadovoljni. Ali je napačen tehnološki proces, ali so napačni ljudje, ali je vse narobe … Nas pravzaprav v tem trenutku to ne zanima. Prišli smo do točke ko je moje mnenje in mnenje večine občanov, da je potrebno to zapret začasno, dokler se ne zagotovijo normalni pogoji za obratovanje in s tem stališčem sem seznanil tudi ustrezne državne inšpekcijske službe, od katerih pričakujem, da v to smer ukrepajo. Seveda pa bom s tem tui seznanil občinski svet na prihajajoči občinski seji.” med drugim Balažek doda, da smo že velikokrat čakali teh 15 dni, a hkrati pove, da je zadeva eskalirala in če bi bilo teh 15 dni res namenjenih rešitvi, ne verjame. “Naj se ukrepa in naj se pokažejo rezultati,” je odločen.

“Naj se procesi v omenjeni sporni bioplinarni takoj zaključijo,” pa je jasen predsednik KS Lendava, Dušan Zver. Podjetje ECOS se je, kot upravnik bioplinarne obvezal, da sistem doziranja pri oprtem sistemu v kratkem zmanjša na minimum, pokazali pa so že pred tednom dni, da sanacija oz. čiščenje območja poteka, pravi Zver. “V kolikor rezultatov ne bo, pa civilna iniciativa vztraja, da se bioplinarna zapre za vse večne čase. Smo v pomoč Občini Lendava, ki bo preko občinskega sveta povzela nadaljnje ukrepe.”

“Na žalost je tako kot je. Inšpekcija vleče, postavlja vedno nove roke, a mi dokumenta na vpogled še nismo prejeli. Sedaj bomo čakali še 15 ni in vprašanje je, kam se bo to premaknilo. ČE bo se tako nadaljevalo, bomo to zelo hitro zaprli, tudi s fizično silo, če bo potrebno,” pa je oster Geza Gömböš, predstavnik Turističnega in okoljevarstvenega društva iz Petišovcev.

Med sanacijo pa se delovanje bioplinarne ne more ustaviti ali zapreti, pove Jože Pavlinjek. “Zadrževalni čas je 80 dni, saj material fermentira in ta čas mora naprava normalno obratovati. Vse kar lahko naredimo je, da celoten objekt neprodušno zapremo, da pride do čim manj ali celo nič emisij. Vse površine okrog naprave so že skorajda počiščene, izvedli smo tudi industrijsko in globinsko čiščenje, trenutno pa lahko samo tisti material, ki ga dnevno pripeljemo, tudi predelamo. Materiala ne skladiščimo, zadevo pa bomo uredili še pred rokom, torej v petih dneh.”