Sveže

Mirišče: Stanislav Gjerkeš: “Gre za pomemben in zgodovinski dogodek” POSODOBITEV: Mirišče je slovensko!

Poleg novinarskih ekip, se v Mirišču pri Hotizi nahaja tudi lendavski podžupan, Hotižan, Stanislav Gjerkeš. Ta pravi, da gre za pomemben in zgodovinski dogodek in kot pravi upa, da bo ta majhen zaselek že danes pripadel Sloveniji.

POSODOBITEV: Mirišče je slovensko!

POSODOBITEV: Glede območja NovakovcaPodturna na Hrvaškem in Pinc v Sloveniji – Podturn-Pince in Novakovec-Pince meja sledi katastrski meji, kot je bila pravno spremenjena leta 1956 in 1957.

Ferketinec-Pince – meja še naprej sledi katastrskim mejam.

Mursko Središče in Peklenica – meja poteka po sredini reke Mure
Med domačini v zaselku Mirišče je danes čutiti strah, napetost ter nervozo, pa tudi upanje in optimizem. Predvsem jih zanima, tako kot tudi vse nas, kaj bo po 26 letih negotovosti. V Mirišču se poleg novinarskih ekip nahaja tudi podžupan Občine Lendava, Stanislav Gjerkeš, sicer Hotižan. Odločitev arbitražnega sodišča se namreč tiče tudi Občine Lendava. Vsi seveda upajo, da bo sodišče razglasilo, da je tudi Mirišče slovenska zemlja.

Stanislav Gjerkeš: “Dejstvo je, da gre za zelo pomemben in zgodovinski dogodek za te kraje. Vemo, da bo odločitev arbitražnega sodišča neposredno vplivala na življenje tukaj živečih ljudi. Jasno je, da ljudi skrbi, kako bodo v bodoče tukaj živeli. O tem, da bi Mirišče pripadlo Hrvaški, ne jaz in ne tukaj živeči ljudje, ne razmišljamo. Prepričani smo, da bo to ostalo Slovensko, tako kot je to sedaj, le da se to naj vriše na papir.”

Do osamosvojitve Slovenije je, in takrat še kakšno leto ali dve, vedno veljalo, da je tukaj Slovenija. Po tem pa se je začelo, da so uradno na hrvaškem katastru. “Tukaj moramo reči, da je tudi slovenska politika zagovarjala stanje na 25.6.1991 in do takrat je bila meja na reki Muri. Tudi jurisdikcija je bila slovenska. Takrat smo se tukaj počutili kot na svojem,” zaključuje Gjerkeš.