Ostalo

Mladi arhitekti o prihodnosti Lendave

V Mestni hiši je potekala predstavitev zaključkov štiridnevnih arhitekturnih delavnic, na katerih je sodelovalo okoli 30 študentov in profesorjev fakultete za arhitekturo v Ljubljani in zagrebške fakultete.
Mednarodna urbanistična delavnica je bila tematsko usmerjena k oblikovanju predloga programske in prostorske razvojne vizije, s katero bi želeli pospešiti gospodarski in kulturni razvoj kraja. Prioritetna naloga delavnice je bila izdelava koncepta oživitve mestnega jedra, predvsem na novo vzpostavljeni prečni osi na Glavno ulico, na združitvi doslej fizično in mentalno ločenih mestnih jeder: Lendavski grad – cerkev sv. Katarine, trg ob cerkvi, Glavno ulico, novi kulturni dom in novi trg pred domom in sinagogo. Posebno pozornost so posvetili interni prometni ureditvi ožjega mestnega območja, ki mora omogočiti enakopravnost vseh prometnih udeležencev, od pešcev in kolesarjev do uporabnikov motornih vozil.

Poskušali so vrniti pešcem odvzeto pravico uporabe mestnega prostora in jim vrniti davno pozabljene prijetnosti in privilegije, kot so nemotena uporaba javnih mestnih površin, ulic, cest, trgov in drugih mestnih tvorb. Ponudili bi jim vse poznane in priznane oblike družabnega življenja v mestu: miren pogovor, varno sprehajanje, uživanje dobrin mestne ponudbe, možnost organiziranja prireditev ob posebnih prilikah in ne nazadnje tudi možnost organiziranja kulturnih prireditev na prostem in v novih prostorih v mestnem jedru. Obnovili bi nekdanjo židovsko četrt in preoblikovali dotrajano trgovsko hišo v centru mesta v nov informacijski center kraja.

Mednarodno delavnico sta gostili UL Fakulteta za arhitekturo in Občina Lendava. Vodili pa so jo ugledni domači in tuji profesorji in strokovnjaki na čelu z dekanom ljubljanske fakultete Petrom Gabrijelčičem.

Foto: Dejan Süč