Ostalo

FOTO: M. Središće: Pred 26. leti so s svojimi telesi ustavili tankovsko kolono proti Lendavi

Včeraj je minilo natanko 26 let, odkar so prebivalci v Murskem Središću s svojimi telesi leta 1991 ustavili tankovsko kolono, ki je bila iz varaždinske vojašnice namenjena proti Sloveniji, natančneje proti Lendavi, Dolgi vasi in naprej po Pomurju. Tega dne so se minuli torek spomnili s svečanostjo, položili vence, župan Murskega Središća pa je naznanil, da se ulica Josipa Broza Tita za vedno umika iz Murskega Središća.
Včeraj je minilo 26 let, odkar so meščani Murskega Središća rekli odločen ne. Kot pravijo, so to bili “dnevi ponosa in slave.” Vojna je takrat že bila skorajda v polnem zamahu, tako pri nas v Sloveniji, kakor tudi pri sosedih Hrvatih. Prebivalci Murskega Središća dobro vedo kaj se je dogajalo tistega poletnega dne na glavni cesti proti mostu čez reko Muro v Petišovcih, a ob tem priznavajo, da so se morda premalo zavedali, kakšna tragedija bi se lahko pripetila. A to jih seveda ni ustavilo, da z lastnimi telesi ustavijo napredovanje tankovske kolone iz Varažina, katero je agresor poslal proti Sloveniji, takrat že samostojni državi, čez prav tako takrat že samostojno Hrvaško.

Ta zgodovinski dan izpred 26. let so minuli torek v Murskem Središću proslavili s polaganjem vencev pred krajem dogodka, s polaganjem vencev in prižigom sveč pred spomenikom padlih in s sveto mašo. Proslave se je poleg tamkajšnjega župana Srpaka in njegovih pomočnikov, udeležil tudi župan Lentija, župan Međimurske županije, namestnik podpredsednika vlade Republike Hrvaške, namestnik obrambnega ministra Republike Hrvaške ter zdajšnji in takratni komandir policijske postaje Mursko Središće.

“To je bil zgodovinski dan za Mursko Središće in našo okolico. To so bili časi, ki so pokazali veliko domoljubje in predanost svoji domovini, ki so jo izkazali ne glede na svojo opredelitev. Bili smo nabriti in rekli velik ne takrat tretji najmočnejši vojski v Evropi,” je povedal župan Murskega Središća, Dražen Srpak. Med drugim je slednji še omenil, da bo uica Josipa Broza Tita v Murskem Središću preteklost, saj jo bodo preimenovali v ulico “Republike Hrvatske. “Sicer je pred nami še odločitev arbitražnega sodišča, ki se v nekem delu tiče tudi nas. Mi smo tukaj odrasli, tukaj pasli krave in dobro poznamo vsak kamen. To pomeni, da vemo tudi kje je meja, a kar se tiče nas, tu težav ni,” je zaključil Srpak.

Vir: Muralist.hr