Ostalo

Ribiški car 2024 vnovič postal Luka Ivanič

Ribiška družina Lendava je minuli vikend na gramoznici Speedway v Petišovcih, kot uvod v letošnjo ribiško sezono, pripravila ribiško tekmovanje v športnem ribolovu s plovcem za naziv Ribiški car 2024. Ribiška družina tekmovanje prireja že kakih 45 let, tekmovanje pa je za ribiče zelo vabljivo. Ribiški car je tokrat vnovič postal Luka Ivanič.
Ribištvo je na našem območju, katerega pokriva Ribiška družina Lendava močno razvito in ima dolgoletno tradicijo. Pred stoletji so ljudje lovili ribe predvsem zaradi hrane, v zadnjih desetletjih pa je vedno bolj popularen športni ribolov in v povezavi z njim je vedno več različnih ribiških tekmovanj. Eno izmed takšnih tekmovanj se je minuli vikend odvilo tudi na “gramoznici Speedway” v Petišovcih.

Tokrat se je za naziv Ribiški car potegovalo 43 ribičev, ki so aktivni člani Ribiške družine Lendava. S svojimi ribiškimi palicami, priborom in vabami, so pred samim tekmovanjem prejeli štartna mesta in zasedli obrežje gramoznice Speedway, ob lepem in sončnem dopoldanskem vremenu minuli vikend, ko so namakali trnke in lovili ribe. Namen tekmovanja je sicer tudi druženje ter izmenjava mnenj.

Samo tekmovanje je potekalo v dveh delih, ob vsakemu prijetju ribe pa so le-to pri tekmovalcu tudi stehtali. Ribiško tekmovanje je potekalo po načelu ujemi – spusti. Ob koncu tekmovanja za naziv ribiški car 2024 so popoldne tega dne razglasili najboljše ribiče. Celotno tekmovanje je trajalo dobre štiri ure, vsi tekmovalci skupaj pa so ujeli in seveda tudi izpustili skupno 78,5 kilogramov rib. Ribo je sicer uplenilo 12 ribičev.

Laskavi naslov je letos, kot tudi leta 2022, pripadel ribiču Luki Ivaniču (9,26 kg), drugo mesto pa je osvojil Gregor Hustec (6,66 kg). Na tretjem mestu je bil Tomi Varga (4,57 kg). Najprej so carja oblekli z balerino, na glavo so mu poveznili krono in v roko predali ribiško žezlo. Tako bo novi ribiški car skozi leto bdel nad ribiči Ribiške družine Lendava. Kot nagrado je ribiški car prejel pokal, praktično nagrado, priznanje in letno dovolilnico za ribolov, za leto 2024.