Ostalo

Pozor! Sezona gripe se bliža vrhuncu

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. V prihodnjem tednu oz. dveh pričakujemo vrh sezone gripe in porast števila zbolelih z gripo ter tudi drugimi okužbami dihal.
Virus gripe se širi še pred pojavom prvih znakov bolezni, zdravila za bolezen ni, zdravimo oziroma lajšamo simptome, se pa lahko pred boleznijo zaščitimo s cepljenjem, ki se začne še pred sezono pojavljanja te bolezni. To je že v začetku oktobra.

Običajno je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, letos bo to februarja, takrat zdravstvo beleži največje število obolelih. Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal. Gripa (influenca) je sicer akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi.

Poznani so trije virusi, ki povzročajo gripo: virus influence A, B in C. Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe npr. v šolah, vrtcih. Virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij. Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih.

Gripa je lahko nevarna za starejše od 65 let, kronične bolnike, majhne otroke, nosečnice. Ker se virusi ves čas spreminjajo, se spreminja tudi cepivo: to je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, potem pa postopoma upada: cepiti se je treba vsako leto znova.

Vse več cepljenih

Delež cepljenih proti gripi je v sezoni 2018/2019 v primerjavi s predhodno sezono povišal, proti gripi se je cepilo 4,5 % slovenskega prebivalstva, v primerjavi s predhodno sezono, ko se je cepilo 4,1 % prebivalstva. Prav tako se je povišal delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več in je znašal 12,9 % (v sezoni 2017/18 11,7 %).