Ostalo

Postopek “fast track:” Turek, ki je tihotapil ilegalce in povzročil prometno nesrečo, obsojen

Dežurna pravosodna ekipa okrožnega sodišča v Murski Soboti, okrožni sodnik Milan Regvat, okrožna državna tožilka Manuela Frumen in odvetnica Mojca Bertalanič Foršek (zraven pa še odvetnik Janez Kaučič), je minuli konec tedna imela polne roke dela.
Med drugim so po hitrem postopku “Fast Track” končali najmanj dva primera povezana s tujci. Poleg pogojne obsodbe in izgona dveh romunskih državljanov, ki sta poleg v Italiji in na Hrvaškem kradla tudi v Murski Soboti (trgovine Hofer, Interspar, Lidl …) za skupno najmanj 5000 evrov, je namreč sodnik Milan Regvat hitro zaključil tudi primer turškega državljana, 59-letnega Osmana Belerja (rojen 1.1.1960), stanujoč v avstrijskem mestu Lustenau tik ob meji s Švico, ki je tihotapil ilegalce in med bežanjem pred policijo povzročil še prometno nesrečo z materialno škodo, v kateri pa ni bil nihče poškodovan.

Kot je znano sta policista PP Ljutomer, pri opravljanju nalog varovanja državne meje v četrtek, 28.11., malo po 14.uri v Razkrižju ustavljala vozilo znamke Mercedes, avstrijskih registrskih oznak, ki pa na znake policistov ni ustavil in z nezmanjšano hitrostjo nadaljeval z vožnjo. Med vožnjo je voznik zapeljal z vozišča in trčil v žično ograjo ter brajde v naselju Razkrižje. Na kraju je bilo prijetih več oseb. “Z zbiranjem obvestil in opravljenim ogledom kraja je bilo ugotovljeno, da je 59-letni državljan Turčije v vozilu nezakonito prevažal štiri državljane Turčije. Osumljenemu državljanu Turčije je bila odvzeta prostost in bo kazensko ovaden zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, priveden na sodišče. Za povzročitev prometne nesreče je bila vozniku izrečena globa. Nastalo je za okrog 800 evrov materialne škode,” je sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš. Mimogrede pa so štiri Turke, ki so ilegalno prišli v Slovenijo policisti vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Na sodišču so Turku Osmanu izrekli petmesečno zaporno kazen, plačal pa bo tudi 50 dnevnih zneskov, kar je ob upoštevanju dnevnega zneska v višini 36,66 €, znašalo 1.833,00 evrov denarne kazni. Dokaj visoko denarno kazen je dobil, ker po lastni trditvi v sosednji Avstriji, kjer živi, prejema skoraj 1.200 evrov socialne podpore. Po prestani kazni v Sloveniji pa bo Turek uradno za dve leti izgnan iz naše države. Na predlog obrambe so Turka oprostili plačila stroškov postopka in zagovornice. Sodba sicer še ni pravnomočna, ker se obramba na izrečeno sodbo lahko pritoži na višje sodišče. Zato pa je preiskovalni sodnik odredil enomesečni pripor, ki je začel teči minuli četrtek, 28.11.2019 ob 14.12. uri.