Ostalo

Sklenitve zakonskih zvez že potekajo v obnovljeni dvorani oz. poročni dvorani na Upravni enoti v Lendavi

Saga okrog poročne dvorane v Lendavi, ki se je predvsem okrog lastništva vlekla več kot desetletje, je dokončno zaključena. S prenovo dvorane, ki je nekoč služila kot sejna dvorana takratnega mestnega sveta, danes pa je sodobna večnamenska dvorana, je tudi Lendava naposled le dobila parom dostojen prostor za izrečen zadnji in večni DA. Staro poročno dvorano bo odkupila Območna obrtna zbornica Lendava.
Velika sejna soba ni bila vključena v projekt celovite energetske sanacije upravne zgradbe, ki je bila zaključena letošnje leto. Razen zamenjave oken, delnih inštalacij in spuščenega stropa ni bilo prvotno predvidenih nobenih posegov v ta prostor. Potem, ko se je sanacija zgradbe bližala koncu, pa so uspeli nekako prepričati lastnika to je Ministrstvo za javno upravo, da je tudi ta prostor resnično potreben obnove, saj bi kazil celotno sliko obnovljene zgradbe.

Aktivnosti za obnovo so se začele konec marca 2019, izbran je bil projektant (to je bilo podjetje Adesco) in določila se je namembnost prostora. Prvenstveno prostor služi kot uradni prostor za sklepanje zakonske zveze in na ta način so rešili problem dosedanje poročne dvorane v prostorih nekdanje Obrtne zadruge/zbornice Lindau, ki je bila tudi potrebna sanacije. Celotna obnova poročne dvorane je stala 35.000 evrov (z vključenim DDV dobrih 42.000), investitor pa je bilo Ministrstvo za javno upravo. Izvajalec je bilo gradbeno podjetje Legartis, dobavitelj opreme pa TIM Pohištvo iz Trbovelj.

V sklopu rekonstrukcije so obnovili tlak, odstranili leseni opaž, obdelane so bile stene, naredili pa so tudi akustične obloge in manjkajoče inštalacije. Dobavljena je bila potrebna oprema, vključno z multimedijsko napravo in projektorjem. Nazadnje je bila urejena tudi garderoba, tako da je zadoščeno vsem zahtevam iz Pravilnika o sklepanju zakonske zveze in ponovitvi slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze. Omogočen je tudi dostop invalidnim osebam, saj je zgradba dobila dvigalo.

Dela so bila dokončana do 19.6.2019, ko je bila tudi uradna otvoritev. Kot zanimivost dodajajo, da je uspelo ohraniti in obnoviti nekdanjo leseno intarzijo, ki so jo ponovno namestili na steno in tako še polepšali izgled celotne dvorane. Ta prostor je večnamenski, lahko se uporablja tudi za izvedbo seminarjev, izobraževanj in podobnega. “Obnovljena dvorana in celotna zgradba resnično pomenita veliko pridobitev za mesto Lendava in tudi za širšo okolico,” so sporočili iz UE Lendava.

In sklenitve zakonskih zvez?