Ostalo

Pomurski policisti se srečujejo z goljufijami pri menjavi denarja. Bodite pozorni!

Na območju PU Murska Sobota in celotne Slovenije se policisti ponovno srečujemo s kaznivimi dejanji goljufije, v katerih neznani storilec zamoti oškodovanca pri menjavi denarja. Policisti svetujejo, da ste pri poslovanju z gotovino pozorni.
Storilci si, zlasti v trgovinah, s preusmerjanjem pozornosti v pogovoru ali pa z rokohitrstvom pri menjavi bankovcev večjih vrednosti za manjše, navadno protipravno pridobijo več denarja, kot so ga menjali. Tovrstne goljufije, v katerih žrtev del svojega denarja zamenja za večjo vrednost in ga izroči goljufu, lahko posamezniki prepoznajo po tem, da si storilci med menjavo denarja lahko tudi po večkrat premislijo ali pa vmes predlagajo menjavo denarja v drugo valuto.

Storilci so navadno zelo mirni, v pogovoru in pri odvračanju pozornosti pa prepričljivi in ravno zato žrtev pozno – navadno šele ob koncu dneva pri štetju denarja – dojame, da je bila ogoljufana. “Svetujemo vam, da posameznik, ki menja denar, vedno ve, kateri bankovci so njegovi in kateri od druge osebe ali stranke ter koliko je sprejel in koliko vrača. Denar mora imeti tudi ves čas pod nadzorom in pri sebi, pri čemer se ne sme pustiti zmesti,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Prav tako so, kot so še sporočili iz PU Murska Sobota, v zadnjem času obravnavali kazniva dejanja v poslovnih prostorih (gostinski lokali in podjetja), kjer neznani storilci odtujijo denarnico oškodovanca. “Svetujemo vam, da svojih denarnic, torbic in drugih vrednejših predmetov ne puščate odloženih na mizi ali na drugih vidnih mestih in jih imate ves čas pod nadzorom. Storilci namreč izkoriščajo trenutek vaše nepazljivosti, pogosto stopijo za točilni pult, po storitvi dejanja pa iz denarnice odtujijo ves denar in denarnico najpogosteje odvržejo v neposredni bližini,” so zaključili pri PU Murska Sobota.