Ostalo

Pomurski galop bo letos 21. avgusta, pregled pokazal, da je proga v odličnem stanju

Tudi letos se bo, na vsem dobro poznani lokaciji nasproti Term Lendava, odvil Pomurski galop in sicer v svoji peti izdaji, ki šteje za pomursko predtekmovanje za Nacionalni galop, ki se vsako leto pred več deset tisoč obiskovalci odvija v madžarski prestolnici. Lani ljubitelji tega tekmovanja žal niso prišli na svoj račun in v kolikor bodo razmere dovoljevale, bo Pomurski galop na sporedu 21. avgusta.
Celodnevna prireditev Pomurski galop bo letos na sporedu 21. avgusta in sicer v Lendavi. Dirka v galopu je dolga 1100 metrov, tekmovalci pa bodo nastopili v dveh kategorijah: Prvo tekmovanje je galopska dirka v Pomurju živečih Madžarov, na kateri prvi trije uvrščeni tekmovalci, ki predstavljajo določeno naselje, uvrstijo na nacionalni galop v Budimpešti. Drugo tekmovanje je galopska dirka za Slovenijo, pri kateri se prvouvrščeni tekmovalec uvrsti na nacionalni galop v Budimpešti, kjer bo predstavljal Slovenijo v slovenski narodni noši v mednarodni dirki. Konjeniki se v obeh kategorijah v finale uvrstijo preko zmage v predtekmovalnih skupinah. Na takšni prireditvi se ne uporablja biča in ostrog, je pa obvezna uporaba vseh zaščitnih elementov tako tekmovalca, konja kakor tudi proge.

Zelena luč za progo

Zsolt Winkler, glavni organizator predtekmovanj Nacionalnega galopa je minuli torek obiskal mesto prireditve Pomurskega galopa. Kot je dejal prisotnim, so pogoji za prireditev so izpolnjeni. Kot nam je včeraj po telefonu dejal Jožef Biro, predsednik Društva ljubiteljev konj, ki vsako leto poskrbi za organizacijo prireditve, je bil Winkler s progo zelo zadovoljen, češ da je ta zelo kakovostno pripravljena, kar pa seveda med drugim pomeni tudi, da se delo za organizatorje te vsem dobro poznane prireditve sedaj šele začenja. Kot je Biro še dejal, bistvenih novosti letošnje leto ni pričakovati, nekoliko spremenjen bo le start, “a bo ta sprememba zanemarljiva. Tiče se je prihoda konjev in tekmovalcev.” Winkler je sicer v Lendavi tokrat na ogledu proge, kot glavni organizator predtekmovanj, bil prvič.

Ideja o organizaciji Pomurskega galopa se je porodila v letu 2015, ko je Matej Grebenjak iz Petišovcev na Nacionalnem galopu v Budimpešti, med tekmovalci 12 povabljenih držav, zasedel odlično 4. mesto. Matejev rezultat je vzpodbudil zanimanje konjeniških kolegov znotraj Društva ljubiteljev konjev v Lendavi. Tako se je lahko začelo večmesečno načrtovanje in organizacija, katere plod bo že petič obran 21. avgusta na prireditvi Pomurski galop v Lendavi.

Pomurski galop sicer ni le športna prireditev, temveč tudi kulturna in gastronomska predstavitev Pomurja. Prijave na tekmovanje do konca julija organizatorji sprejemajo na telefon 041 351 925 (Jožef)