Ostalo

Pomurska avtocesta: Zaseg nezakonitih jeklenk s hladilnim plinom

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije so v Murski Soboti, natančneje na pomurski avtocesti, med nadzorom odkrili tri palete jeklenk s hladilnim plinom, katerih uvoz je posebej reguliran.
Minuli torek so mobilne enote Finančne uprave RS (FURS) v Murski Soboti med nadzorom na avtocesti ustavile vozilo poljskih registrskih oznak. Voznik in sopotnik sta bila ukrajinska državljana. Pri pregledu vozila so odkrili tri palete jeklenk s hladilnim plinom. Za prevoz blaga je voznik predložil tovorni list in račun (izpisani ročno), iz katerega je bilo razvidno, da je blago namenjeno iz Poljske v Italijo.

Ker so se uslužbenci mobilnega oddelka FURS že srečali s podobnimi pošiljkami plina, ki je običajno izviral iz Ukrajine, so posumili, da bi lahko tudi ta pošiljka izvirala iz tretjih držav in ne iz ene izmed članic EU. Pri pregledu pošiljke so ugotovili, da gre za jeklenke s hladilnim plinom oznake R134a (30 jeklenk) in oznake 404 A (56 jeklenk), v skupni teži 1.018 kg. Prav tako so ugotovili, da gre za jeklenke za enkratno uporabo.

Voznik ni predložil nobenih dodatnih dokumentov in je priznal, da gre za nezakonito vneseno blago. Blago naj bi izviralo iz Kitajske, naložil pa naj bi ga na Poljskem. Ugotovili so, da gre za plin in jeklenke, katerih uvoz v EU je posebej reguliran.

Blago so zasegli, zoper voznika pa uvedli postopek o prekršku po Zakonu o izvajanju carinske zakonodaje EU.