Ostalo

Pomurje bo dobilo novega poslanca, Dejana Zavca bo zamenjal Dejan Süč

Poslanca največje opozicijske stranke Svoboda, Dejan Zavec in Martin Marzidovšek, sta včeraj odstopila s poslanske funkcije. Kot so sporočili, Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva na področju umetne inteligence. To seveda tudi pomeni, da bo Pomurje dobilo novega poslanca. Dejana Zavca bo namreč zamenjal Dejan Süč iz Gaberja.
Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek zapuščata poslanske klopi. Odločitev o odstopu je bila zanju, kot pravita, izjemno težka. Dejan odhaja iz osebnih, tudi zdravstvenih razlogov, Martin pa bo svoj trud in znanje posvetil področju umetne inteligence, kjer primanjkuje kadra, Slovenija pa, kot je poudaril, na tem področju ne sme zaspati. “Delo poslanca je bila zanju izjemno pozitivna izkušnja,” so sporočili iz gibanja Svoboda oba pa ostajata aktivna člana omenjene stranke.

Dejana bo zamenjal Dejan

Poslanska skupina bo tudi v prihodnje štela 41 poslancev, saj bosta Dejana in Martina – v skladu s postopki – nadomestila njuna naslednika. Dejana Zavca bo zamenjal Dejan Süč, izvoljen v Lendavi, ki je tudi občinski svetnik, Martina Marzidovška pa bo zamenjal Jurij Lep, izvoljen v Rušah. Dejan Süč je sicer na minulih državnozborskih volitvah na listi Gibanja Svoboda bil kandidat za poslanca, od 14.6.2022 pa je tudi uradno vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irene Šinko.

Dejan Süč je sicer bolj poznan kot raziskovalec judovske zgodovine Prekmurja. Na Filozofski fakulteti je diplomiral leta 2015, po izobrazbi je univ. dipl. geograf in zgodovinar. Na lokalnih volitvah leta 2018 je moči meril s sedanjim županom Občine Lendava Janezom Magyarjem, preboj na županski stolček pa mu takrat sicer ni uspel. Süča se je najpogosteje omenjalo kot bodočega zaposlenega v resorju kulture, a je to postalo vse manj možno po tem, ko je resor prevzela Levica. Omenjeni je 20.5.2022 podal prošnjo za sporazumno prekinitev delovnega razmerja pri prejšnje delodajalcu, javnemu zavodu Knjižnici-kulturnem centru Lendava in sicer z dnem 31.5.2022. Dejan Süč je občinski svetnik v drugem mandatu in vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v kratkem pa bo tudi uradno poslanec v Državnem zboru.