Ostalo

Dvaindvajsetič zapored nagradili najboljše inovacije pomurske regije

Pomurska gospodarska zbornica je letos že dvaindvajsetič zapored nagradila najboljše inovacije pomurske regije. Priznanje predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom pomurskih podjetij in njenih inovatorjev in s tem promocijo inovativnosti v Pomurju in širše. Pri tem velja omeniti, da so med inovatorji tudi Lendavčani.
Na letošnji razpis je v razpisanem roku prispelo sedem vlog, ki jih je strokovna komisija pod vodstvom mag. Danijela Copota, dr. Saše Štraus in Tine Horvat v skladu z veljavnim Pravilnikom o podeljevanju priznanj inovacijam pregledala in ocenila, ter podelila tri zlata priznanja eno srebrno priznanje, dve bronasti ter eno priznanje za prebojno invencijo. Vse tri zlate inovacije so bile poslane naprej na nacionalni nivo.

Svečana podelitev priznanj za inovacije je potekala v okviru 29. letne konference Pomurskega društva za kakovost. V okviru konference je bil podeljen tudi Zlati znak kakovosti 2023. Dobitnik priznanja Pomurskega društva za kakovost je letos podjetje CODEX d.o.o. iz Murske Sobote. Na konferenci so bile podeljene tudi nagrade ŠPIC za Naj risbo, Naj spis in Naj Poslovni načrt. Letošnje teme so bile: za vrtce Kakšni bodo računalniki leta 2222?, za osnovne šole Digitalizacija in kakovost življenja leta 2222 in za srednje šole Poslovni načrt.

Zlato priznanje podjetju REFLEX d.o.o za inovacijo “Visoko izolativna steklena drsna vrata velikih formatov”

  • Gre za v stekleno fasado nevidno integrirana drsna steklena vrata velikih dimenzij, ki omogočajo, da tudi steklene zgradbe z velikimi odprtinami dobijo izjemne faktorje toplotne učnikovitosti, tako so vrata top-notch nizko ogljični produkt brez konkurence in celotna stavba lažje dosega Breem Outstanding/Excellent certifikat. LCA dokazuje absolutno prednost na trgu pred vsemi obstoječimi drugačnimi tehnološkimi rešitvami. Inovator: mag. Aleš Kralj Peter Kavčič.

Zlato priznanje podjetju LEK d.d., enota Lendava za inovacijo “Postopek izolacije Kalijevega Klavulanata brez sušenja kristalov Dipeda
Klavulanata”

  • V podjetju so uspešno implementirali nov postopek proizvodnje Kalijevega Klavulanata, s katerim so opustili vmesno stopnjo sušenja kristalov Dipeda Klavulanata. S tem so prešli iz dvostopenjskega procesa proizvodnje v kontinuirni proces izveden v celoti v zaprtem sistemu, brez izpostavljenosti sodelavcev in okolja produktu Inovatorji: Saša Sankovič, Daniel Smodiš, Peter Pečelin in Štefan Žerdin.

Zlato priznanje podjetju ROTO ECO d.o.o. za inovacijo “Povozen (PE) rezervoar Roterra drive”

  • Rezervoar Roterra Drive je prvi Polietilenski rezervoar izdelan s pomočjo tehnologije rotomouldinga, ki je primeren za vgradnjo pod povozne površine brez potrebe po izdelavi armirano betonske ali druge razbremenilne plošče. Posebna oblika rezervoarja, ki je podobna letalskemu trupu podjetju kot edinim na svetu omogoča transport 65.000 liternega rezervoarja v kamionu standardnih dimenzij in proizvodnjo največjega monolitnega PE rezervoarja volumna 20.000 litrov. Inovatorji: Nuša Pavlinjek Slavinec, Aleš Žekš, Alen Kegl, Vito Žalig in Matjaž Pavlinjek.

Srebrno priznanje podjetju ARCONT d.d. za inovacijo “Mobilna Fotovoltaika za modularne bivalne enote”

  • Podjetje ARCONT se je v svoji razvojni strategiji zavezalo k okoljski odgovornosti na celotnem področju svojega delovanja, s poudarkom na razvoju novih izdelkov. Predstavljena inovacija fotovoltaični modul, je konkretna rešitev uporabe alternativnih virov energije za kupce njihovih modularnih bivalnih enot, s katero odgovarjajo na energetsko krizo. Rešitev omogoča enostavno namestitev, enostavno zamenjavo panelov in je dimenzionirana v skladu z EUROCODE standardi. Inovatorji: Mitja Zrim, Thomas Frumen in Darjan Pintarič.

Bronasto priznanje podjetju RADGONSKE GORICE d.o.o. za inovacijo “Valjar zelenega medvrstnega prostora”

  • Valjar zelenega medvrstnega prostora je inovacija, predlagana s strani zaposlenih v vinogradniškem delu podjetja Radgonske gorice. Vzklila je iz dejanske potrebe na terenu in se oblikovala v skladu z vedno bolj trajnostno usmerjenim načinom dela. Podobna mehanizacija je sicer že v uporabi v trajnostno usmerjenih vinogradih, predvsem v Franciji in Italiji, vendar je valék Radgonskih goric popolnoma prilagojen potrebam in raziskavam podjetja in zato edinstven. Inovatorji: Leon Žinkovič in Marjan Sladič.

Bronasto priznanje podjetju LEK d.d., enota Lendava za inovacijo “Inovacija vibracijske enote separatorja na pakirni liniji Ulhmann za specifični izdelek”

  • Novartis je izdelek in linijo za pakiranje prenesel v Lek Lendavo iz tujine. Po uspešno izvedenem prenosu in začetku proizvodnje je bil ugotovljen večji odstotek mikro zastojev, ki vplivajo na produktivnost in izmet. Ustanovljena je bila med funkcijska skupina sodelavcev iz proizvodnje in inženiringa, ki je ugotovila, da so vzrok za mikro zastoje polomljene oz. polovične tablete. Ekipa je razvila inovativno vibracijsko enoto za separacijo polovičnih tablet za linijo Ulhmann. Dosegli so izboljšanje mikro zastojev kar je rezultiralo v nižjem izmetu, povečanju produktivnosti in izboljšanem skupnemu strošku izdelka. Inovatorji: Silvo Hozjan, dr. Niko Rozman, Andrej Sapač, Samira Samardžić, Tjaša Gomboc in Rok Teržan.

Prebojna invencija je uspela Srednji in poklicni tehniški šoli Murska Sobota z inovacijo “Aplikacija za sestavljanje računalnika v virtualni resničnosti”

  • Z aplikacijo lahko v virtualni resničnosti sestavite računalnik. VR aplikacija namreč simulira okolje za sestavljanje namiznega in prenosnega računalnika. Primerna je za popolne začetnike kot tudi za izkušene uporabnike, saj je njen namen tako učne kot zabavne narave. Aplikacija vsebuje vodič za začetnike, več različnih sob z različnimi računalniškimi komponentami in okolji ter sobe s časovno omejitvijo, kjer je uporabnik postavljen pred izzive. Avtorji: Dominik Letnar, Adrian Cvetko in Val Smodiš.

Vsako priznanje za inovacije, tako na regijskem kot na nacionalnem nivoju je posebna čast, priznanje delu, trudu, ki ga vloži inovator/inovatorji v razvoj inovacije. “Na Pomurski gospodarski zbornici smo vedno ponosni na dosežke podjetij iz naše Pomurske regije. Ponosni smo, da podjetja v naši regiji, tudi v teh nepredvidljivih časih vlagajo veliko napora, sredstev v razvojne, inovativne projekte,” so zapisali.

Dobitnik priznanja Pomurskega društva za kakovost je letos podjetje CODEX d.o.o. iz Murske Sobote.

Na konferenci so bile podeljene tudi nagrade ŠPIC za Naj risbo, Naj spis in Naj Poslovni načrt. Letošnje teme so bile: za vrtce Kakšni bodo računalniki leta 2222?, za osnovne šole Digitalizacija in kakovost življenja leta 2222 in za srednje šole Poslovni načrt.