Ostalo

Pogojna kazen 25-letniku, za smrt 47-letnega Roberta, obe strani se bosta pritožili

Z izvedbo dokazov, zaključnimi govori in izrekom pogojne sodbe, je sodnica okrožnega sodišča v Murski Soboti Natalija Goldinskij Husar končala glavno obravnavo zoper 25-letnika iz Gomilice v občini Turnišče. Okrožni državni tožilec Borut Horvat je omenjenemu očital kaznivo dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti s smrtnim izidom.
Bilo je 8. aprila 2021, okrog 22.05 ure, ko je takrat 23-letni voznik osebnega avtomobila na regionalni cesti Črenšovci – Turnišče, pred naseljem Gomilica, zaradi neprilagojene hitrosti trčil v 47-letnega pešca, kateri je hodil v isti smeri in ob sebi potiskal kolo. Obtoženemu so očitali, da je pokojnega prehiteval v premajhni bočni razdalji, kar je imelo za posledico, da je s prednjim desnim delom vozila znamke Golf, približno dva metra levo od desnega roba vozišča glede na njegovo smer vožnje, trčil v levo nogo pokojnega pešca. Zaradi tega je slednji padel na vetrobransko steklo, kjer je ob vdrtju slednjega prišlo do čezmernega nihanja glave preko roba okvira vetrobranskega stekla kar je imelo za posledico zlom prvega in drugega vratnega vretenca in drugih poškodb, ki so botrovale smrti.

Kot so ugotovili preiskovalci, je pešec bil oblečen v črna oblačila in je hodil po sredini desnega smernega vozišča. Pri trčenju je pešec utrpel tako hude telesne poškodbe, da je na kraju umrl. Kot so ugotovili policisti postaje prometne policije Murska Sobota, je voznik med vožnjo po omenjeni regionalni cesti iz smeri Črenšovcev v smeri Gomilice, izven naselja Trnje dohitel pešca, ki je ob sebi potiskal kolo. Voznik osebnega avtomobila je z vozilom trčil v pešca, 47-letnega Roberta Šarkezija iz bližnjega naselja Gomilica, ki je zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrl. Ogleda kraja nesreča sta se udeležila tudi dežurni preiskovalni sodnik Branko Palatin in okrožna državna tožilka Manuela Frumen. Med drugim je 23-letni voznik, ki je prav tako doma iz Gomilice in se je vračal iz službe, opravil test prisotnosti alkohola, ki je bil negativen. Odrejena je bila tudi obdukcija trupla pokojnega pešca, za katerega pa so ugotovili, da je v organizmu bil prisoten alkohol.

Ob vsem tem obtoženi na predobravnavnem naroku sicer krivde ni priznal, zato je sodnica na glavni obravnavi izvedla predlagane dokazne postopke, predvsem zaslišala priče ter izvedenca prometne stroke in zadevo hitro zaključila. V zaključnem govoru je tožilec Horvat zatrdil, da je očitano kaznivo dejanje dokazano, ter predlagal, da sodišče obtoženem izreče brezpogojno zaporno kazen v trajanju enega leta in štirih mesecev, ter mu izreče stransko sankcijo prepovedi vožnje vozil kategorije “B.” Povsem drugačnega mnenja je bil zagovornik obtoženega, odvetnik Branimir Šijanec, ki je bil prepričan, da očitano kaznivo dejanje ni dokazano z ničemer.

Vztrajal je, da je pokojni med hojo po desnem robu ceste v enem trenutku opotekajoče in nenadzorovano zavil v levo in tako se trčenja ni dalo preprečiti. Odvetnik Šijanec je med drugim spomnil, da je obtoženi med vožnjo bil povsem trezen, pokojni pešec pa ne. Ob tem je njegov varovanec vozil avtomobil z hitrostjo, ki je bila nižja od dovoljene. Zaradi vsega tega je predlagal, da se njegovega varovanca oprosti vseh očitkov. S tem, kar je povedal njegov zagovornik, se je strinjal tudi obtoženi, ki je obžaloval, da je Robert umrl v nesreči, a sam, kot je dejal, nesreče ni mogel preprečiti.

Sodnica je nato odločila, da je danes 25-letnik kriv povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti ter mu izrekla pogojno obsodbo eno leto in dva meseca zapora ter stransko kazen prepoved vožnje motornega vozila kategorije “B” za čas osmih mesecev, ki pa ne bosta izrečeni, če v preizkusni dobi dveh let ne bo storil novega kaznivega dejanja. Sodba še ni pravnomočna, saj sta obe strani napovedali pritožbo.