Ostalo

FOTO: V Trnju so želi sivko

V vasi Trnje so minulo soboto pripravili prav posebno prireditev, ki je pritegnila zavidljivo množico obiskovalcev, žetev sivke. Šlo je za prikaz podeželskega opravila iz preteklosti ter za ohranjanje kulturne dediščine. Prikaz se je odvil na polju sivke domačinov Štefana in Marinke Gyurica.
Prireditev je privabila množico ljudi. Ti so v sproščenem vzdušju spoznavali svojstvene učinke sivke in si ogledali tradicionalno ročno žetev te rastline, ki so jo med petjem uprizorile črenšovske ljudske pevke. Kot je dejal Štefan Gyurica, je ideja žetvi sivke padla pred desetletjem in pol, ko sta z ženo odpotovala v Provanso, tam pa ju je sivka očarala. Leta 2016 sta kupila in tudi zasadila 50 sadik te priljubljene rastline, novo zasaditev sta opravila leta 2018, danes pa imata celo polje sivke. Med sivko je moč uvideti tudi laški smilj oz. cvet večne mladosti.

Ker pa je bilo letošnje leto precej namočeno, se sivka ne bohoti tako, kot prejšnja leta. En del polja so poželi strojno, prikazali tudi destilacijo, ki včasih traja tudi do dve uri. Pri organizaciji dogodka so pomagali prijatelji družine Gyurica, člani KTD Črenšovci, svoj pridih je dala še glasbena skupina Prašnati. Nastopil je še moški vokalni kvintet Aeternum. “Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem, nastopajočim glasbenikom in vsem, ki ste pomagali realizirati in pričarati nepozaben dogodek,” pa so zapisali pri družini Gyurica.

FOTO: Štefan Gyurica