Ostalo

Podpisali pismo o nameri za zgradnjo doma starejših v Žižkih

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj in županja Vera Markoja so podpisali sporazum o skupnem interesu izgradnje infrastrukture za institucionalno varstvo starejših na območju Občine Črenšovci. S podpisom so potrdili skupni interes ministrstva, občine in doma starejših, da se v Žižkih, na območju nekdanje tovarne Toko zgradi enota doma starejših za 48 stanovalcev.
Zadnji dom je država zgradila v mandatu vlade 2004-2008. Na prosto posteljo čaka več kot 10.000 starostnikov, več kot 1000 bi jo potrebovalo takoj, problem pa je tu še kadrovska podhranjenost domov. Vsaj kar se tiče izboljšanja kapacitet v javnih domovih bo očitno vendarle prišlo do premikov. Kot kaže, bo dom starejših država nam najbližje zgradila na območju Občine Črenšovci, natančneje v naselju Žižki. Občinska uprava Občine Črenšovci je že pisno zaprosila Upravno enoto Lendava o možnosti graditve doma starejših na omenjeni lokaciji.

Jožef Horvat, poslanec, je povedal, da je glede na ugotovitev, da trend staranja prebivalstva v Pomurju in občini kaže na nujnost izgradnje dodatnih domov starejših Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti že pred časom podal pobudo za izgradnjo samostojnega doma v občini Črenšovci. Horvat je med drugim pristojnim že v preteklosti predstavil predvideno lokacijo v Žižkih, ki sicer ni bila pogojena, vendar ima, glede na zgodovino dogodkov, pravo zgodbo. Vrednost investicije s 150 enotami bi znašala 11 milijonov (70.000,00 EUR po enoti), nudila pa bi tudi 60 novih delovnih mest.

“Veseli, hvaležni in ponosni smo, da je minister Janez Cigler Kralj z direktorjem Doma starejših Rakičan Zoranom Hoblajem in županjo Občine Črenšovci Vero Markoja podpisal sporazum o skupnem interesu izgradnje doma starejših na območju nekdanje tovarne Toko v Žižkih v Občini Črenšovci, in sicer za 48 stanovalcev. Zeleno luč investiciji je zagotovilo ministrstvo, ki ga vodi ekipa NSi, koordinacijo med ministrstvom, rakičanskim domom in našo domačo Občino pa vodi naš domači poslanec Jožef Horvat, ki je hkrati tudi idejni vodja projekta. Z današnjim podpisom je bil narejen izjemno pomemben korak k ureditvi še drugega zapuščenega in praznega objekta na območju naše občine s strani ministrstva, ki ga vodi Janez Cigler Kralj,” so zapisali pri občinskem odboru NSi Črenšovci.