Ostalo

Podpisali dogovor o sodelovanju pri projektu Lendava – Evropska prestolnica kulture 2025 (EPK)

Včeraj je v Mestni hiši Občine Lendava župan Občine Lendava mag. Anton Balažek z županom Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksandrom Jevškom, županom hrvaškega Čakovca Stjepanom Kovačem in županom madžarskega Zalaegerszega Zoltánom Balaiczom podpisal dogovor o sodelovanju pri projektu Lendava – Evropska prestolnica kulture 2025 (EPK). K sporazumu so pristopili tudi  Svet Pomurske razvojne regije (Slovenija), Međimurska županija (Hrvaška), Županija Zala (Madžarska), Knjižnica – Kulturni center Lendava, Hrvaško kulturno društvo Pomurje in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. S tem je projekt Lendava – EPK 2025 dobil regionalno in čezmejno dimenzijo.
Slovenija in Nemčija bosta leta 2025 na vrsti, da eno od svojih mest razglasita za Evropsko prestolnico kulture (EPK).  Pred dvema letoma je Lendava javno napovedala, da se bo potegovala za kandidaturo za EPK. Mesto želi Evropi ponuditi koncept EPK, ki temelji na čezmejnem sodelovanju slovenskih, hrvaških, madžarskih in avstrijskih mest ter regij oziroma županij. Prednost sodelovanja je v jezikovni raznolikosti, številnih potencialih območja in v bogatem kulturnem sožitju.

Ker gre v Lendavi za narodnostno mešano območje, kar se kaže med drugim v aktivni uporabi madžarskega jezika, ohranjanju madžarske kulture in tradicije ter vsakodnevnim sobivanje v lokalnem okolju, je samo po sebi umevno povezovanje z Madžarskim mestom Zalaegerszeg in Županijo Zala. Pomemben prispevek k prijateljskim odnosom daje Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, ki kot krovna organizacija Madžarov v Sloveniji tesno sodeluje z Županijo Zala in ostalimi madžarskimi mesti.

Mag. Anton, Balažek, župan Občine Lendava je povedal, da je  ideja o kandidaturi gotovo predrzna, vendar verjame, da jo je mogoče izpeljati, zlasti ob upoštevanju velikega potenciala v čezmejnem sodelovanju. “Vprašajmo se, ali je Evropa le prostor velikih mest ali imajo v njej prostor tudi majhna mesta. Pri tem projektu želimo izpostaviti ljudi, kulturo in življenje, ki ga živimo tukaj. Sam menim, da kandidatura za EPK ni politični, temveč predvsem gospodarski in turistični projekt. Morda se to komu ne zdi prav, vendar želimo s tem poudariti, da kultura ni nekaj, v kar je treba le vlagati, temveč nekaj, kar obilno daje.

Odkar je pred dvema letoma Lendava javno napovedala, da se bo potegovala za kandidaturo za EPK, je bilo storjenega, programski svet za EPK deluje dobro leto, danes pa je čas, da k sodelovanju povabimo tudi partnerje iz regije, tudi čezmejne. Prepričan sem, da se brez tega sodelovanja projekta ne bi dalo izpeljati. Po današnjem podpisu sporazumov pa seveda ostajamo odprti za morebitne nove partnerje. Prav tako bomo v drugem krogu dogovorov k sodelovanju povabili tudi partnerje iz Avstrije. Kljub temu, da smo sosedje, pri nas ni tradicionalno nemško govoreče območje, zato menimo, da lahko z Avstrijo več kot na področju kulture naredimo na področju turizma.”

Župan Mestne občine Murske Sobote dr. Aleksander Jevšek je povedal, da se je povabilu Lendave nemudoma pozitivno odzval, saj je prepričan, da ima pojekt velik potencial in možnosti za uspeh. “Lendava na mnogih področjih odstopa od povprečja, naj omenim le drzne projekte, kot so stolp Vinarium, uspešne razstave svetovnih umetnikov na gradu in, nenazadnje, kandidaturo za EPK. Zato se zavezujem, da bom s sodelavci pomagal pri projektu, pri katerem sem prepričan, da bomo kot regija uspešni.”

Župan mesta Čakovec Stjepan Kovač je poudaril, da podpis sporazuma dojema kot nadaljevanje sodelovanja v regiji, ki ima bogato skupno kulturno zgodovino. “Veseli nas, da ste izbrali ravno Čakovec. Leto 2025 ni tako daleč, kot se zdi, zato je potrebno pričeti z delom in prepričan sem, da bo ta čas rodil veliko dobrih idej in izpeljanih projektov.”

Župan mesta Zalaegerszeg Zoltán Balaicz je poudaril, da se veselijo sodelovanja pri projektu in je prepričan, da bo tudi njihovo mesto imelo od tega koristi. “Zalaegerszeg šteje 60.000 prebivalcev, a se lahko veliko nauči od male Lendave, na primer, kako pripraviti velike umetniške razstave ali kako delovati na področju turizma. Seveda bomo Lendavi nudili pomoč, kjer je to le mogoče, saj bomo s tem pridobili vsi. Če bo uspešna Lendava, bodo uspešni tudi kraji v širši regiji.”