Ostalo

Po dvanajstih urah gasilci uspeli rešiti mlin na Muri!

Mlin na reki Muri na Otoku ljubezni v Ižakovcih je ponovno nad gladino, sedaj sledi obnova in sanacija; Izčrpali so okoli 500 kubikov vode.
Minuli petek dopoldan, nekaj minut po deveti, je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje sporočila, da je v Ižakovcih, v občini Beltinci nujno potrebna tehnična pomoč. Šele pozneje se je izvedelo, da se nezadržno potaplja plavajoči mlin na reki Muri, in sicer na Otoku ljubezni v Ižakovcih, pa še prav na dan ko je veliko Prekmurcev in Prlekije pred vlado in parlamentom v Ljubljani protestiralo proti morebitni gradnji hidroelektrarn na Muri.

Sprva so mnogi izgubili upanje, da bodo še rešili objekt izjemne kulturno-zgodovinske dediščine, saj so gasilci bili na terenu več kot 12 ur. Gasilci PGD Ižakovci in PGD Beltinci (v pripravnosti so bili tudi pomurski potapljači, ki jim ni bilo potrebno posredovati op.p.) so ves čas črpali vodo in čakali na dvigala, tako da so v večernem času, dobrih 12 ur pozneje, le uspeli s pomočjo dveh dvigal uspešno dvigniti mlin iz obeh strani.

Prekmurci in Prleki, ki živijo na obeh bregovih Mure, zlasti tisti, ki spoštujejo kulturno dediščino, so se pomirili šele v nočnem času, ko je Uprava RS za zaščito in reševanje javnosti posredovala sporočilo: “Ob 9.05 ure je v Ižakovcih, občina Beltinci, na reki Muri zaradi okvare na potopni črpalni potonil mlin na Muri. Posredovali so gasilci PGD Ižakovci in PGD Beltinci izčrpali okoli 500 kubičnih metrov vode in mlin s pomočjo dvigala dvignili na gladino reke in ga splavili.”

FOTO: PGD Ižakovci

Spomenik reševale močne črpalke

Na kraju je sicer bilo 18 gasilcev, ki so se z nemirno Muro, tokrat gladina ni posebej visoka, borili od devete ure zjutraj, do najmanj 22. ure zvečer. Kot smo izvedeli na kraju dogodka, se je reševalna akcija začela takoj, ko so gasilci bili aktivirani. Sodelovalo je deset gasilcev PGD Ižakovci, na pomoč pa jim je priskočilo še osem kolegov iz beltinskega prostovoljnega gasilskega društva. Na terenu so bili z dvema gasilskima voziloma in enim motornim čolnom, od koder so skrbeli za varnost reševalcev. Gasilci so si pomagali z muljno črpalko visokih pretokov ter šestimi potopnimi črpalkami, ki so skupaj prečrpale ogromne količine vode, je dejal poveljnik PGD Ižakovci, Ervin Lukač.

Da so mlin lahko dejansko dvignili nad gladino vode, pa so potrebovali dve 120-tonski avto dvigali, ki jih v Prekmurju ni. “In tudi to je bil razlog, da je reševanje mlina trajalo ves dan, saj smo avto dvigali morali pripeljati s Štajerske,” je dejal omenjeni poveljnik PGD Ižakovci, ki je bil hkrati vodja gasilske intervencije. Prvi poskus, ko so mlin skušali rešiti z enim avto dvigalom ni uspel, zato so morali počakati še na drugo. Lokalni podjetnik je posodil tudi dvižno ploščad, tako da so po dobrih 12 urah mlin vendarle uspeli spraviti nad gladino vode.

Sledilo je še črpaje vode iz kumpa, s tem pa se je intervencija tudi končala. Toda za gasilce še ni bilo počitka, saj so na kraj tudi po 22. uri prispele sveže gasilske moči, ki so ostale na kraju do sobotnega jutra, kot nam je še zaupal poveljnik Lukač.

FOTO: PGD Ižakovci

Odzvali so se tudi na Beltinski Občini

Petkovo dogajanje na otoku ljubezni v Ižakovcih so pozorno spremljali tudi v lokalni skupnosti, občini Beltinci. Tamkajšnji župan Marko Virag se je namreč zavedal, da plavajoči mlin na Otoku ljubezni spada med pomembno kulturno dediščino in je ena izmed osrednjih lokacij za razvoj turizma v občini Beltinci. “Kaj je točen vzrok za nastalo situacijo trenutno še ne moremo z gotovostjo zatrditi, lahko pa zatrdim, da bomo urgentno sanirali stanje ter hkrati zagotovili pogoje za ustrezno vzdrževanje in razvoj te strateško pomembne infrastrukture naše občine. Ta primer žal potrjuje, da v preteklosti ni bilo ustrezno poskrbljeno za vzdrževanje turistične infrastrukture. Zato bomo v bodoče naše turistične bisere spremenili v ponos naše občine, Prekmurja, Slovenije. Zahvaljujem se vsem ki so priskočili na pomoč in s svojim požrtvovalnimi dejanji dokazali, da v težavah nismo sami,” je povedal beltinski župan Marko Virag, ki je v nadaljevanju vseeno spregovoril tudi razlogih, zakaj je do potapljanja mlina na otoku ljubezni v Ižakovcih prišlo.

“Vzrok je skupek več dejavnikov, eden je gotovo ta, da je narava nepredvidljiva, je pa med glavnimi razlogi tudi slabo vzdrževanje mlina v preteklosti. Ta dogodek vidim kot skrajni opomin, da zadevo vzamemo resno in aktivno pristopimo k reševanju problematike. S sodelavci v občinski upravi smo že v minulih mesecih začeli uresničevati svoj cilj, da Otoku ljubezni kot enem naših turističnih biserov damo dodano vrednost. Zato smo v proračunu načrtovali več kot 300 tisoč evrov za ureditev dostopa in za sanacijo mlina,” je dejal Virag, ki je poudaril, da je mlin še vedno v svoji funkciji, da torej svojega bistva ni izgubil. “Ta dogodek razumemo kot zadnje opozorilo pred tem, kako je skrajni čas, da začnemo vlagati v razvoj turizma v občini.”