Ostalo

Pince: Nezakonito prevažal 19 tujcev

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota so 11.3.2023 na avtocestnem počivališču v Pincah zaustavili in kontrolirali voznika tovornega vozila romunskih registrskih oznak, za katerega se je izkazalo, da nezakonito prevaža kar 19 tujcev.
Pri kontroli tovornega vozila znamke Citroen Jumper, na katerem je bil tovorni del zavarovan z jeklenico in tovarniško zalivko, so v nadaljevanju izvajanja postopka ugotovili, da je 24-letni državljan Romunije iz Madžarske v Slovenijo nezakonito prepeljal 19 tujcev (8 državljanov Nepala, 7 državljanov Pakistana in 4 državljane Bangladeša), kateri niso izpolnjevali pogojev za vstop in prebivanje na območju R Slovenije.

Tujci so se nahajali skriti v za ta namen posebej prirejenem prostoru tovornega dela vozila. Državljan Romunije je bil 12.3.2023 priveden pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je zanj odredil pripor. Tujci so zaprosili za mednarodno zaščito.

Problematika nezakonitih migracij je ena od prioritetnih nalog slovenske policije, so dejali že večkrat. Slovenija večinoma še vedno ostaja tranzitna država, nezakonite migracije pa so usmerjene proti Italiji, Avstriji in drugim državam Evropske unije. V letu 2022 je policija obravnavala 242 dogodkov, v katerih je bilo prijetih 301 tihotapcev z ljudmi, skupaj z 2.187 nezakonitimi migranti. Ugotavljajo, da hudodelske združbe pri tihotapljenju ljudi uporabljajo različne načine tihotapstva, od prevozov v osebnih vozilih, oziroma prirejenih prostorih kombiniranih vozil, do tihotapstva v tovornih vozilih.

Trend nedovoljenih prehodov državne meje je naraščal do lanskega oktobra, ko je dosegel vrh. Od takrat se število nedovoljenih prestopov zmanjšuje.