Sveže

Petišovski plin: Fracking v Sloveniji prepovedan, Ascent Resources pa po odškodnino

Novela zakona o rudarstvu je že začela veljati in ta veleva popolno prepoved frackinga na celotnem območju države. Vse oči so seveda že več let bile uprte na petišovsko polje, kjer je britanski Ascent Resources želel dodatne količine plina pridobivati ravno s pomočjo Frackinga. In ker je ta odslej prepovedan, bodo Britanci od države zahtevali odškodnino.
Državni zbor (DZ) je s 54 glasovi ZA pred kakimi tremi tedni potrdil novelo zakona o rudarstvu, ki uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga. Pot do tega je sicer bila dolga. DZ je o tej tematiki odločal šestkrat, petkrat se je za popolno prepoved neuspešno zavzemala opozicija, ki je na zadnje vendarle soglašala s predlogom vlade. Britanski Ascent Resources je tako preko svojega hčerinskega podjetja Ascent Slovenija vlado že obvestil o kršitvi investicijskih sporazumov ter še, da bo uveljavljal odškodninski zahtevek.

Kot so na uradni spletni strani družbe Ascent Resources sporočili, je takšna odločitev “povzročila dodatno znatno škodo naložbam vlagateljev v Sloveniji. // Družba ostaja zavezana obrambi svoje naložbe v višini več kot 50 milijonov EUR. // Podjetje bo odločno uveljavljalo svoj odškodninski zahtevek na mednarodni arbitraži,” so zapisali. Kot so še zapisali, je prišlo do kršenja mednarodne Pogodbe o energetski listini. Na podlagi slednje je v preteklosti podjetje že grozilo s 120-milijonsko tožbo zaradi zahteve za presojo vplivov na okolje na petišovskem polju.

“Vlagatelji še naprej iskreno upajo, da bo mogoče najti sporazumno rešitev sedanjega spora in po neuspehu prejšnjih pogajanj z Vlado Slovenije v četrtem četrtletju leta 2020 in prvem četrtletju leta 2021. Vlagatelji pozdravljajo vse konstruktivne predloge, ki jim bodo nadomestili izgube. // Vlagatelji si v celoti pridržujejo vse svoje pravice in pravna sredstva, ki izhajajo iz, po njihovem prepričanju, kršitve slovenske pogodbe,” so še zapisali.