Ostalo

Otvoritev prenovljenega Slovenskega kulturnega in informativnega centra Lipa

Minuli torek se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc udeležil slovesnosti ob odprtju prenovljenega Slovenskega kulturnega in informativnega centra Lipa. Ta dan so poimenovali kar Slovenski dan.

V uvodu je minister Žmavc poudaril, da odprtje prenovljenih prostorov Slovenskega kulturno informativnega centra Lipa v Monoštru predstavlja poleg Slovenske vzorčne kmetije v Gornjem Seniku pomemben mejnik k izgradnji in razvoju skupnega kulturno-gospodarskega prostora Republike Slovenije in Madžarske. Prenovljen objekt bo nudil boljše pogoje za delovanje vseh slovenskih organizacij, ki delujejo na Madžarskem.

V nadaljevanju je minister Žmavc izpostavil, da je izgradnjo objekta finančno omogočila Republika Slovenija, letošnja obnova objekta pa je bila financirana s strani obeh držav, Republike Slovenije in Madžarske. Takšen način zagotovitve sredstev je zagotovo rezultat dobrososedskih odnosov med dvema prijateljskima državama, ki se zavedata in hkrati prizadevata, da ju narodne skupnosti bogatijo in povezujejo. To spoznanje pa bosta obe državi gradili tudi na 16. zasedanju Slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske narodne manjšine na Madžarskem.

Ob tej priložnosti je minister Žmavc izpostavil projekte Urada iz leta 2015 in 2016, med katere sodijo Tržaško knjižno središče v Trstu, Knjižno središče v Celovcu in Kulturni center in hotel za slovenska študente na Dunaju, s katerimi Urad krepi čezmejno sodelovanje s sosednjimi državami z izgradnjo »slovenskih hiš« v zamejstvu.

Ob koncu je minister ob prisotnosti vseh visokih gostov iz Slovenije in Madžarske dejal, da je otvoritev podlaga za nadaljnjo krepitev slovenskega gospodarstva v Porabju, ki pa mora biti nadgrajena z nadaljnjimi potrebnimi koraki v smeri večje kulturno-gospodarske prepoznavnosti same regije. Izrekel je zahvalo vsem, ki so sodelovali pri sami obnovi Slovenskega kulturnega in informativnega centra Lipa.